Воћари због града стрепе до краја бербе

Метеоролози за наредне дане најављују кишу, ветар, понегде и град. Стрелци противградне заштите већ су испробали опрему у протеклих двадесетак дана. Кажу, у сезону су ушли спремнији, имају 13.600 ракета, 6.000 више него прошле године.

Тек што су малињаци уређени, воћњаци олистали, а јагоде заруделе, стигли су градоносни облаци. У чачанском крају град је обрао шљиве, у лесковачком јагоде, у Ариљу малине.

"Има доста оштећеног рода на стаблу. И од оног што је остало, сигурно ће још много опасти", каже Милош Гарић, воћар из Риђага код Чачка.

Произвођач јагода из Лесковца Зоран Цветановић рекао је да је берба била спремна, и да је за два дана требало да се почне са брањем.

"Сад је све уништено и питање је колико ћемо моћи биљке да опоравимо за следећу годину, јер је град био невероватан", рекао је Зоран.

Претходних година стрелци су се бунили због ниских накнада, а сада на 12 лансирних станица у ужичком крају нема ко да ради. Поједине локалне самопураве, међу којима предњаче Лучани, саме су набавиле додатне ракете.

"Наш основни циљ јесте смањење штете од града. Као и сваки систем, наш систем има неку своју ефикасност и она се креће око 70 одсто, мало се сваког дана побољшава. Тај проценат људима можда изгледа мало, али је то веома велико", објашњава шеф Радарског центра Ужице Жељко Раичевић.

Осигурање – велики трошак 

Помогло би када би усеви били осигурани, али пољопривредници о томе и даље углавном само размишљају.

"Мислили смо да осигурамо, али одакле? И то треба да се плати", каже Зоран Радојичић.

Борко Павић, малинар из Горјана код Ужица, каже да се већина људи ове године определила да не осигура јер је то велики трошак.

"Сада сви очекујемо и надамо се у да ће бити лепо време", рекао је Борко Павић.

Уз ракете, од града штите и заштитне мреже. Постављене су на мање од један одсто површина јер коштају око 15.000 евра по хектару. Па до краја бербе већина ће стрепети и гледати у облаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво