Ускоро погон за производњу текстила у Малом Зворнику

Турска компанија "Мајденим текстил" од октобра ове године отвориће погон за производњу текстила у Малом Зворнику. Према меморандуму који су потписали с општином у наредне две године запослиће 500 људи.

Напуштена хала у индустријској зони у Малом Зворнику за неколико месеци постаће фабрика за производњу текстила.

У првој фази турски "Мајденим текстил" планира да запосли 300 радника, а до краја 2020. године још 200.

Узеће у закуп пословни простор од 8.000 квадрата, за чију реконструкцију је српска влада дала 75 милиона динара.

Потпредседник Владе и министар за трговину Расим Љајић рекао је да инвеститор не добија никакву субвенцију. Навео је да у Србији постоји перманентна кампања дела јавности како Влада даје страним инвеститорима подстицаје, и да је то једини разлог зашто долазе у Србију.

"Већина турских инвеститора долази по моделу који је примењен у Крупњу, а то је да заједно општина и Влада Репулике Србије обезбеђују пре свега простор, а све остало је на инвеститору", објаснио је Љајић.

Озгур Целиоглу, власник компаније "Мајденим текстил", рекао је да су годину и по дана трајали преговори са Владом Републике Србије. "Очекујемо да у октобру почнемо производњу", рекао је Целиоглу.

Општина Мали Зворник из свог буџета издвојила је новац за откуп земљишта и пословног простора од приватног власника.

"Овде 40 година ништа није отварано, само је затварано у задњих, да кажемо, тридесет до четрдесет година и ово је прва значајна инвестиција", рекао је председник општине Зоран Јевтић.

У Малом Зворнику тренутно на посао чека око 2.000 људи. Са нових 500 радних места у наредне две године, надају се да ће изаћи из групе најнеразвијенијих општина у Србији.

број коментара 0 пошаљи коментар