Преговори Србије и ММФ-а о новом програму 7. маја

Представници Србије и чланови тима Међународног монетарног фонда наставиће у понедељак 7. маја у Београду разговоре започете у марту о новом, нефинансијском програму сарадње, сазнаје "Танјуг" у Канцеларији ММФ-а у српској престоници и у Народној банци Србије.

Нова рунда разговора почиње у околностима раста бруто домаћег производа Србије од 4,5 одсто у првом кварталу, процене Европске комисије да Србију ове године очекује највећа привредна експанзија у деценији, али и јасне потребе довршења економских реформи, пре свега у јавном сектору. 

На челу мисије ММФ-а ће, како је речено Танјугу у Канцеларији Фонда у Београду, као и до сада бити Џејмс Руф.

Након успешног завршетка трогодишњег стендбај аранжмана из предострожности са ММФ-ом у фебруару ове године, власти Србије су показале интересовање за наставак сарадње са Фондом, али у другачијој форми. 

Нови аранжман би био нефинансијски и подржан Инструментом за координацију политике који је ММФ недавно увео у циљу обезбеђивања оквира за пружање савета у вези са политиком и праћењем у земљама којима није потребна финансијска подршка Фонда. 

Одбор директора ММФ-а је у извештају о осмој ревизији аранжмана крајем прошле године истакао да је Србија остварила значајан напредак у спровођењу структурних реформи, ојачала потенцијал привредног раста, што је утицало на смањење фискалних ризика и отварање радних места, да је задржала инфлацију под чврстом контролом и ојачала свој банкарски сектор, који је сада у знатно бољој позицији да подржи економску активност.

Из ММФ-а су, међутим, указали да је још доста тога остало да се уради када су у питању преостала предузећа у већинском државном власништву како би се унапредио начин њиховог управљања, инвестирања и ојачали административни капацитети. У том контексту су сугерисали наставак пореских реформи и отклањање неизвесности у систему судства, чиме би се додатно подстакла пословна активност.

број коментара 0 пошаљи коментар