Шта је предвиђено буџетом Европске комисије?

Предлог новог седмогодишњег буџета Европске уније предвиђа за четвртину више новца за претприступну помоћ за Србију и друге земље Западног Балкана. Колико ће тачно која држава добити објавиће почетком јуна.

Нови седмогодишњи буџет ЕУ мораће да попуни празнину насталу изласком Велике Британије и, истовремено, да одговори на нове изазове – од мигрантске кризе до тероризма. Упркос Брегзиту, Европска комисија је предложила да буџет буде већи од досадашњег, а у оквиру њега – нешто више за Западни Балкан.

"Ако желимо да инвестирамо у стабилност у ЕУ и на Западном Балкану, онда то морамо да предвидимо у буџету", изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Колико тачно и за које намене биће познато почетком јуна, али незванично, ради се о износу од 14,5 милијарди за све земље у процесу, уместо 11,7 милијарди колико је било у досадашњем седмогодишњем буџету.

Недоумице је изазвало то што у буџет за период до 2027. нема ставки за могући пријем нових чланица, иако је сама Комисија навела да је могуће да тога дође до 2025.

У Европској комисији објашњавају да је у питању нормална процедура.

"Логично је да Финансијски оквир који покрива период до 2027. у овом тренутку не говори о новом проширењу ЕУ. Евентуалне промене буџета у вези с тим доћи ће на дневни ред тек када завршимо преговоре са земљом кандидатом", објашњава Кристијан Данијелсон, директор за проширење у Европској комисији.

У случају да Србија или друга земља буде спремна до 2025, постојећи буџет биће допуњен амандманом који ће омогућити да од тог момента учествује у програмима и фондовима ЕУ. То је био случај и са пријемом Хрватске, Румуније и Бугарске, наводе у Европској комисији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво