Шта је предвиђено буџетом Европске комисије?

Предлог новог седмогодишњег буџета Европске уније предвиђа за четвртину више новца за претприступну помоћ за Србију и друге земље Западног Балкана. Колико ће тачно која држава добити објавиће почетком јуна.

Нови седмогодишњи буџет ЕУ мораће да попуни празнину насталу изласком Велике Британије и, истовремено, да одговори на нове изазове – од мигрантске кризе до тероризма. Упркос Брегзиту, Европска комисија је предложила да буџет буде већи од досадашњег, а у оквиру њега – нешто више за Западни Балкан.

"Ако желимо да инвестирамо у стабилност у ЕУ и на Западном Балкану, онда то морамо да предвидимо у буџету", изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Колико тачно и за које намене биће познато почетком јуна, али незванично, ради се о износу од 14,5 милијарди за све земље у процесу, уместо 11,7 милијарди колико је било у досадашњем седмогодишњем буџету.

Недоумице је изазвало то што у буџет за период до 2027. нема ставки за могући пријем нових чланица, иако је сама Комисија навела да је могуће да тога дође до 2025.

У Европској комисији објашњавају да је у питању нормална процедура.

"Логично је да Финансијски оквир који покрива период до 2027. у овом тренутку не говори о новом проширењу ЕУ. Евентуалне промене буџета у вези с тим доћи ће на дневни ред тек када завршимо преговоре са земљом кандидатом", објашњава Кристијан Данијелсон, директор за проширење у Европској комисији.

У случају да Србија или друга земља буде спремна до 2025, постојећи буџет биће допуњен амандманом који ће омогућити да од тог момента учествује у програмима и фондовима ЕУ. То је био случај и са пријемом Хрватске, Румуније и Бугарске, наводе у Европској комисији.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 04. мај 2018, 19:19)
anonymous [нерегистровани]

Ja mislim da je sve jasno

Niti planiraju to neko prosirenje,a taj neki "nagovesteni datum",ocigledno je da moze da bude i za 30 godina. Suvise su njihovi problemi veliki da bi i o nama vodili brigu. Jedino je ostalo jos da vidimo kada ce zagovornici EU to da shvate.

(петак, 04. мај 2018, 00:35)
Djordje [нерегистровани]

Zdnja rupa na sviralu

Koliko ja razumem nisu odvojili sredstva za Srbiju prilikom ulaska u EU 2023, neko amandman sto znaci da nisu osbilji.