У Анкари печат на пројекте договорене у Београду

Сусрет српског председника Александра Вучића са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом у понедељак у Анкари биће нова прилика да се унапреде иначе добри односи две земље и потврде споразуми потписани приликом Ердоганове посете Београду октобра прошле године.

У званичној делегацији председника Вучића требало би да се нађу и министри трговине, саобраћаја, енергетике и пољопривреде, што наговештава да су то и области у којима ће се тражити и правци будуће сарадње две земље.

Министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић подсећа да је у Београду прошле године потписано 16 споразума са турском страном, а да ће једна од најважнијих тема у Анкари бити питање финансирања и реализације пројекта изградње аутопута Београд-Сарајево, али и финализација договора везаних за инфраструктурне пројекте у општинама Нови Пазар, Сјеница и Тутин.

"Посета председника Вучића ће бити корак у даљем унапређењу иначе добрих политичких односа између две земље. Верујем да ће се отворити нове перспективе за наставак сарадње на економском плану, повећање трговинске размене, инвестиције, као и реализација нових инфраструктурних пројеката о којима се разговарало приликом последње посете турског председника Ердогана Србији", каже Љајић за Танјуг.

Већина споразума који су постписани у Београду прошле године односе се на донацију турске Развојне агенција за кооперацију и сарадњу, а чији је циљ да се покрену различити пројекти широм Србије.

Када је реч о ауто-путу Београд-Сарајево, у Турској ће се разговарати о условима финансирања тог пројекта, као и условима под којима би се плаћала камата на средства за изградњу пута.

Један од предлога је да Турска и Србија поделе трошак камате.

"Како би уопште пројекат заживео неопходно је да се уради пројектно решење с обзиром да се ради о великом подухвату који би повезао Београд и Сарајево са две стране. Треба бити крајње реалистичан и опрезан када се говори о динамици и реализацији овог пројекта", оцењује Љајић.

Што пре ретификовати споразуме

Говорећи о договорима који већ постоје између две земље, Љајић напомиње да ће у Анкари турску страну замолити да се у њиховом парламенту што пре ратификују потписани споразми са Србијом, Споразум о подстицају и заштити инвестиција и обновљени Споразум о слободној трговини.

"Најважније је да се споразуми о извозу меса ратификују у турском парламенту. Отежавајућа је околност што у Турској имамо изборе у јуну ове године, а добра околност је што извоз меса иде и без ратификације споразума", каже Љајић.

Сматра да је држава урадила све што може када је реч о успостављању добрих односа са Турском и подсећа да постоји правни основ за трговину и развој економске сарадње, безвизни режим, као и свакодневне директне авио-линије за Истанбул...

"Сада је све на привреди, да ове повољности искористи", поручује Љајић.

Као потврду добрих односа две земље најављује да ће сутра присуствовати потписивању Меморандума о сарадњи између општине Мали Зворник и турске компаније "ЈГС текстил", која намерава да у Малом Зворнику отвори фабрику конфекције.

"Општина ће доделити простор који ће уз помоћ владе бити реконструисан. Не дајемо никакве субвенције инвеститорима, а они ће моћи да започну производњу, да запосле у првој години 300 радника", каже Љајић.

Турска делегација у Србији

Иначе у Србији борави делегација привредника из Турске, чланова Асоцијације индустријалаца из Истанбула, који су данас у Привредној комори Србије разговарали са српским предузећима о будућој сарадњи и улагањима.

Председник Асоцијације индустријалаца из Истанбула, која броји 1.200 предузећа, Муамер Омероглу рекао је Танјугу да су турски привредници највише заинтересовани за сарадњу у области текстила, пољопривреде, прехрамбене и хемијске индустрије.

"Један дан смо прошетали овде и запала нам је за око пољопривреда, предност је што се налазите се у сред Европе, тако да би наше производе могли лакше и брже да извозимо. Видимо да има у Србији доста неразвијених сектора и верујемо да ће ова наша посета Србији дати добре резултета за обе земље", рекао је Омероглу, власник фирме "Стар ојун алетлери" која се бави друштвеним и креативним играма за децу.

Омероглу је навео да поједини чланови те асоцијације већ послују у Србји и да за сада не виде никакве проблеме који би могли да коче даљу сарадњу или ширење пословних активности.

Како каже, та пословна организација је једна од највећих у Турској, с обзиром да у извозу те земље учествују са 65 одсто.

"Сваке године направимо план, изаберемо три државе и почињемо да истражујемо могућности за улагање. Ове године смо као другу земљу одабрали Србију", додао је Омероглу.

Председник турске фирме "Куртсан", која се бави производњом пољопривредних машина, Ахмет Курт најавио је да планирају до 2020. године направе у Србији фабрику из које би извозили у друге земље.

Он је казао да је Куртсан један од највећих произвођача машина за мужу, система за мужу и опреме за штале – за козе, краве и овце.

"Радимо овде у Србији већ пет година и покривамо цело ваше тржиште, али сарађујемо и са свим бившим југословенским републикама", додао је Курт.

Навео је да производе у Турској одакле извозе 60 до 70 одсто производа.

"Размишљамо и да производимо овде код вас како би извозили у друге земље. Тако до 2020. размишљамо да изградимо овде једну фабрику", рекао је Курт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво