Милошевић: Косово не може бити члан Светске царинске организације

Такозвано Косово не може бити члан Светске царинске организације, јер нема атрибуте државности нити је члан УН, каже заменик директора Управе царина Веселин Милошевић. Додаје да Србију очекује тешка и дуготрајна борба како би се онемогућио пријем тзв. Косова у ту организацију.

Веселин Милошевић је, у изјави за Танјуг, упозорио да у последњих годину дана рад СЦО, као еснафске организације која ради на унапређењу царинског пословања у целом свету, у извесној мери блокира питање које нема везе са професијом, већ је у сфери политике.

Зато је, каже, одлучено да се у последњој недељи јуна у Бриселу, на састанку Савета СЦО, тела који доноси одлуке, формира радна група која ће почети израду модела, односно дефинисања услова који неки ентитет треба да испуни како би евентуално могао постати члан СЦО.

Очекује да ће рад радне групе и дефинисање модела и услова тећи споро будући да у самој СЦО постоји поларизација по питања могућности уласка такозваног Косова у ту организацију, као што генерално постоји таква поларизација у међународним односима.

То тело, додаје, имаће 12 представника из свих шест региона света, а из Европе представници ће бити Русија, која подржава Србију по питању КиМ, и Велика Британија која има супротан став.

"Надамо се да ће принцип из међународног права бити примењен и на СЦО. Не видимо због чега би се, када је у питању тзв. Косово, правио било какав преседан", каже Милошевић.

Преседан, наглашава, никад није добро решење јер он данас прави проблем и изазове Србији, а сутра га је могуће применити као модел на неки други ентитет, територију која је тренутно у саставу неке суверене државе.

Подсетио је да је тзв. Косово још 2012. покушало да аплицира за чланство у СЦО, када је та молба одбачена, јер ни тада, као ни сада, оно не може бити члан те организације јер није држава, нити чланица УН.

"Донета је одлука да се њихов захтев не разматра све до евентуалног наступања некаквог момента који би означио да је Косово остварило значајан напредак у свом статусу. За ових шест година тзв. Косово није остварило никакав напредак у свом статусу, напротив дошло је до реверзибилног процеса где смо сведоци да поједине државе повлаче своје признање", каже Милошевић.

Навео је да је то став, принцип и чињеница коју Србија стално понавља, али и став који заступа један велики број земаља у свету.

"Чак пет земља ЕУ није признало такозвано Косово као независну земљу, уз велики број земаља значајних у међународним односима као што су Русија, Кина и Индија", каже Милошевић.

Како је навео, у координираној активности министарстава спољних послова и финансија, Канцеларије за КиМ и Управе царина већ годину и по дана објашњавају међународној заједници чињенице и разлоге због чега тзв. Косово не може бити члан СЦО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара