Рафинерије као произвођачи струје и еколошких горива

Европска унија је највећи увозник енергије и енергената у свету и годишње на тај увоз потроши 350 милијарди евра. Проблем је и ограничен број добављача енергената па се траже нове могућнности. У европским нафтним компанијама кажу да ће управо њихове рафинерије бити ти нови извор енергије и то чисте, а снабдеваће и индустрију и грађане.

Рафинерије не могу опстати само као прерађивачи нафте. Развијене европске земље већ праве стратегије за забрану дизела, а заштита животне средине у складу са климатским променама, налаже другачију производњу. Европске рафинерије су у транзицији и новом технологијом прерастају у енергетска чворишта која ће производити еколошка горива и струју.

"Визија трансформације рафинерија до 2050. је амбициозна, али достижна. Циљ је постепени прелазак на нове сировине из обновљивих извора како би се добијала течна горива без крајње емисије угљен-диоксида. Ново погонско гориво користила би сва возила укључујући и транспорт – камионе, бродове и авионе", објашњава директор "Гориво Европе" Џон Купер.

И Србија се обавезала да ће до 2020. обезбедити 10 одсто удела биогорива у саобраћају. А анализе показују да већа употреба електричних возила има смисла само ако се промене и извори из којих се добија струја. 

"У поређeњу са дизел и бензинским моторима, електрични аутомобили, на глобалном нивоу, не могу допринети смањењу емисије штетних гасова, ако се та струја којом се пуне добија из угља", каже директор "ЕКО Србија – Хеленик Перолеум" Вук Радовић. 

Земље Европске уније рачунају на договорени "пакет за чисту енергију" који треба да смањи и загађење из енeргетских постројења. 

"'Пакет за чисту енергију' помоћи ће Европској унији да буде мање рањива у овом сектору. Приоритет је унапређење енергетске ефикасности, да се постигне глобално лидерство у обновљивој енергији, достигну енергетски и климатски циљеви Уније до 2030. и осигура правни договор за потрошаче", каже министарка енергетике Бугарске Теменушка Петкова. 

У Европи је последње деценије затворено петнаестак нафних рафинерија, а од 43 постојеће половина већ производи струју и неку врсту биогорива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво