Обреновац, ремонт блока А4 готов до краја јуна

Капитални ремонт блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу биће завршен до краја јула, најавили су министар енергетике Александар Антић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић. Са завршетком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализације мегаватних блокова на локацији "ТЕНТ А".

Антић и Грчић су обишли радове на том капиталном ремонту који се одвијају и током празника и честитали свим запосленима у енергетском систему Србије Међународни празник рада, 1. мај.

Ремонт блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А" је једна од најзначајнијих инвестиција ове године у систему Електропривреде Србије, а улагањем око 53,5 милиона евра, снага блока ће се повећати на 332 мегавата, продужити радни век и унапредити енергетска ефикасност и заштита животне средине.

"ЕПС и сви запослени у ЕПС-у данас, као и свих 365 дана у години, 1. мај дочекују радно и ја им на томе честитам и желим да им захвалим у име свих грађана Србије", поручио је Антић.

Министар је изразио велико поштовање према тим људима који, како је рекао, уместо да проводе празнике са својим породицама, раде и празницима.

Истакао је да је важно то што ЕПС наставља са политиком инестиција и капиталних ремонта кључних блокова.

Нагласио је да је блок А4 значајан за укупну стабилност енергетског система Србије.

Како је рекао, у априлу је производња струје за око 14 одсто била већа него у истом месецу лане, док је производња угља повећана за око шест одсто, што су заиста добри резултати.

Грчић је нагласио да се ремонт на блоку А одвија и током празника и да је то један од најважнијих послована у ТЕНТ-у у Обреновцу и да се радови одвијају боље од планиране динамике.

"Рок је око 140 дана, а ми смо сада испред динамике за неколиког дана и у оквиру предвиђеног рока ћемо завршити посао", навео је Грчић. Рекао је да ће за нешто више од 20 мегавата бити повећан капацитет тог блока и да ће његова трајност бити продужена за наредних неколико деценија.

Претходни капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година.

План је да завршетком радова добијемо потпуно обновљен термоблок за стабилно снабдевање у наредним деценијама. 

У овом значајном пројекту учествује више од 40 реномираних домаћих и страних фирми из области енергетике, машинске и електро градње од којих су многе и ранијих година с успехом обављале ремонтне радове на осталим ТЕНТ-овим постројењима.

Са завршетком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализације мегаватних блокова на локацији "ТЕНТ А".

Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година успешног рада. 

број коментара 0 пошаљи коментар