Вода до њиве системом канала

Радови на двонаменском систему "Међа" приведени су крају након чега ће моћи да се наводњава 762 хектара. То је један од пројеката за које је новац обезбеђен из Абу Даби фонда. Радови на преосталих десет локација би требало да буду готови до краја наредне године чиме би се омогућило наводњавање нових 50.000 хектара њива. Шта је потребно ратарима да користе воду из канала и зашто је још увек мало интересовање да се користи ова погодност којом се повећавају приноси у сушним годинама за трећину.

У близини пловног Бегеја код села Нови Итебеј у протеклих осам месеци прочишћене су најбитније трасе канала за наводњавање. Ранијих година је овде тек неколико њива наводњавано за производњу шаргарепе и першуна. Пољопривредник Тибор Кекењ, сматра да су висока улагања највећа препрека што мали произвођачи не користе "вештачку кишу.

"Ако нема неко 100 јутара земље онда не знам како ће то да исплати. То би требало 12.000 евра па навише да се улаже. И ако неко нема близу канала, онда мора да буши бунар и онда тек тако може да наводњава", каже Тибор Кекењ.

Пољопривредник Јожеф Чордаш сматра да је ово прилика да се на мањим парцелама промени сетвена структура и да се више окрену профитабилнијој повртарској производњи.

"Они који су баш близу, ко има њиве до канала, мислим да ће да инвестирају. Можда чак имају веће користи од тога, него од кукуруза, жита или сунцокрета", каже Јожеф Чордаш. 

Када пољопривредник обезбеди технику, треба да обавести "Воде Војводине" и достави им податке о парцели. Потом му се системом канала вода доводи до њиве.

"Ми ћемо упумпати воду, вода ће бити у каналима и потребно је да пољопривредници који су тамо приону на посао и почну да наводњавају. Нећемо учинити ништа ако тај потенцијал не доведемо до бразда и ако пољопривреднике не стимулишемо да раде на проширењу, односно на изградњи заливних система, јер само том причом ми ћемо ширити зелену зону", каже Славко Врмџић, директор ЈВП "Воде Војводине". 

Ако само један пољопривредник наводњава, канал ће имати воде исто као да га користи стотину власника. Зато се укрупњавањем парцела може јефтиније наводњавати. Уређаји за наводњавање који се код нас користе на већим површинама тада например коштају од 2.500 до 3.500 евра по хектару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво