Смањује се број банака у Србији – повлачи се и Сосијете женерал?

Бурно је у српском банкарству последњих година. За десет година број банака смањен је са 35 на садашњих 28. Стручњаци кажу и то је превише за земљу величине Србије и да ће бити још продаја и спајања.

Да је Комерцијална банка на продају давно је објавио један од њених власника – држава. Спекулише се и да новог власника, не само у Србији, већ у целом региону тражи Сосијете женерал банка. Већ се повукла из Хрватске, а недавно је преузела велики део квалитетних кредита из портфолија Алфа банке коју је купила Аик банка. 

Из Сосијете женерал банке наводе да "у складу са пословном политиком Сосијете женерал групе – Сосијете женерал Србија не коментаришу гласине на тржишту".

Технолошки напредак и економска кретања у свету условила су промену власничких структура банака, кажу у Народној банци. За стицање Сосијете женерал банке званично им нико није поднео захтев.

"Акционари банке доносе одлуке о продаји, при том свака промена власништва у банкама која омогућава пет одсто и више гласачких права, подлеже обавези прибављања претходне сагласности Народне банке Србије. Те промене дозвољене су под одређеним условима а гледа се економска оправданост и последице које могу имати на стабилност финансијског тржишта", наводи се у саопштењу Народне банке Србије.

У највећој банци на нашем тржишту о продаји, кажу, не размишљају.

"Банкарски сектор, бар што се регулативе тиче, је више од 70 одсто страних банака, ми смо практично у Европској унији што се прописа тиче, а такође још имамо и стриктне прописе Народне банке Србије. Моје мишљење је да у сваком случају треба очувати банкарски сектор онакав какав јесте – добар и здрав", наводи Драгиња Ђурић из банке Интеза.

Италијански банкари кажу да је 28 банака за земљу величине Србије превише. Они имају 540 али 10 пута више становника и што је још важније имају 34 пута већи бруто домаћи производ.

"Није лако бити међународна банка у малој земљи осим ако сте банка број један на том тржишту. Постоји тренд да велике банке напуштају мање земље. То се већ дешавало у Словенији, Албанији... Не ради се о томе да земља има проблем, то је просто реакција на величину тржишта и зато ће и у Србији доћи до укрупњавања банкарског сектор", наводи Игнасио Жакото из Интеза Санпаоло групе.

Србија је европским банкама и даље привлачно тржиште. Док се у Европи износ кредита изједначио са вредношћу бруто домаћег производа, у Србији је, кажу, тек на 45 одсто БДП-а што значи да се наредних година може очекивати раст кредитне активности код нас.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво