Почела сезона крстарења, Сава и Дунав дочекали туристе чистих обала

Са неколико дана закашњења, због високог водостаја, почела су туристичка крстарења Савом и Дунавом. Редовни полазак је сваког дана од 16 сати са пристаништа код хотела "Југославија". На захтев путника организоваће се и ванредни поласци, а у плану су и ноћна крстарења.

Први утисак када се приђе обали доноси пријатно изненађење. Реке су чисте, нема пластичних кеса и флаша да плове упоредо са бродовима, а на обалама је све мање напуштених сплавова. Током сат и по вожње смењивали су се се лепи призори – Кула Гардош, Велико ратно острво, зидине Калемегдана, Кула Небојша, Саборна црква, мостови, Београд на води.

На броду је било и весело женско друштво из Ријеке.

"Сјајно. Уживање је. Лепо је време. Оно што може Београд да понуди ретко који град у Европи може да понуди", кажу Ријечанке.

Током лета Савом и Дунавом крстариће осам бродова. 

"Београд је милионски град, туриста је све више и више тако да мислим да има ту места за све, има простора за много више бродова, само треба порадити на промоцији наутичког туризма у  као нашег домаћег производа, каже Александар Јовановић из Одбора за наутички туризам Привредне коморе Србије.

Ту не рачунам крузере који прођу кроз нашу земљу и задрже се дан, два", додаје Јовановић.

Прошле године Београд је добио нову комбиновану туру " Београд ваш домаћин".

"Туристи прво обилазе град отвореним аутобусом, а након тога долазе на место одакле креће наш брод и онда крстаре реком у пратњи водича", каже Милена Антић из "БС турсa".

Вожњу отвореним аутобусом прати снимљена аудио-прича на осам језика, а крстарење је двојезично, на српском и енглеском.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 29. апр 2018, 22:39)
Itana [нерегистровани]

Turista

Bravo turisti sad gledaju i gradilista sa broda. I to je u Beogradu znaci turisticki potencijal.

(недеља, 29. апр 2018, 22:37)
Bojan [нерегистровани]

Smesno

Jedan dan ide reportaza reke pune kesa i ministar kaze strasno. Sad kod ove reportaze nema kesa. Kome verovati. Inace brodovi idu ali ne kao u Becu, Budimpesti. Naravno nema dovoljno i pristanista.