Грађани и привреда се мање задужују, али расте продаја станова

Према подацима Удружења банака последњих месеци и грађани и привреда се уздржавају од задуживања. Кредити привреди су у паду, а задуженост грађана стагнира. Ипак купопродаја некретнина расте – прошле године око 10 одсто. Највише се тргује становима и то у Војводини и у Београду. Купци се најлакше налазе за најскупље станове.

У Београду је лане продато 13.000 стамбених јединица, за четвртину више него 2016. године. Најскупље плаћен стан коштао је око 700.000 евра за стотинак квадрата у "Београду на води".

"Инвеститори су постали доста озбиљнији и понуда станова је доста порасла у претходном периоду и оно што је још занимљивије очекујемо да драстично порасте у наредних годину или две дана", каже Небојша Нешовановић из Међународне консултантске куће "Џонс Ланг Ласал".

У већини градова у Србији цена квадрата се не мења, негде се чак и смањила, на пример у Панчеву, Чачку и Ваљеву квадрат се може наћи за око 500 евра. За већину и то је прескупо.

"Група просечних купаца код нас је доста уска, код нас најшири слој становништва не може себи да приушти стан", додаје Нешовановић.

Најскупље плаћене куће у Србији су на београдском Савском венцу – по милион и триста хиљада евра.

На конференцији у Београду стручњаци за промет некретнина из света имали су прилике да упореде тржиште са Србијом.

"На Флориди и широм САД, плате и цене некретнина су упоредиве. На Флориди имамо ниже трошкове живота, а и цене кућа су знатно ниже. На пример, за кућу са четири спаваће собе цена је од 200.000 долара, а то укључује и базен", истиче Алиша Метсон, посредница у промету некретнина САД.

"Ако поредимо Београд и глобално тржиште, ја овде видим много потенцијала за развој", указује Бен Елдер, глобални директор за процену "Фрикс" Лондон.

Све је веће интересовање страних инвеститора за стамбену градњу у Србији и због веће правне сигурности. За разлику од ранијих година када су се продавали и стари и нелегални станови, купци су постали много опрезнији и захтевнији.

"Процес легализације је у току и знамо да тече споро, али са друге стране цео процес купопродаје непокретности је далеко сигурнији зато што имамо већ преко четири године јавне бележнике који су одговорни за легалност правног посла", наводи Ненад Ђорђевић из "Кластер некретнина" ПКС.

Сада готово трећина купаца стан купује директно од инвеститора. Они који се продају на кредит у просеку коштају између 1.100 и 1.200 евра по квадрату у Београду, односно 900 евра у Србији. Ипак, већина и даље чека повољније квадрате из програма јефтине станоградње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво