Брнабићева: Раст у првом кварталу највећи у последњој деценији

Премијерка Ана Брнабић каже да је, према управо завршеним проценама, очекивани раст бруто домаћег производа у првом кварталу 2018. године износи 4,5 одсто. Оцењује да је раст значајно већи од пројектованог који је за овај период износио 3,9 одсто.

Брнабићева је оценила да је раст српске привреде за прва три месеца ове године значајно је већи од просечног раста у региону и у Европској унији, наводи се у саопштењу прес-службе Владе Србије.

"Ово је највиши забележени квартални раст БДП-а у последњих десет година и представља резултат реформи које је започела претходна и наставила ова Влада", истакла је премијерка.

Показали смо да тимским радом и посвећеношћу свих чланова Владе можемо остварити пројектовани раст БДП-а који нам омогућава отварање нових радних места и веће плате и пензије. Јака економија значи јаку Србију", нагласила је Брнабићева и додала да је тај резултат посебно важан јер даје перспективу младима.

"Једнако важно као стопа раста је и чиљеница да се мења модел привредног раста. Уместо задуживања и потрошње, који су пре десет година били основни покретачи српске економије, раст се сада заснива на одрживим изворима, првенствено на производњи, инвестицијама и иновацијама", рекла је премијерка.

Како се истиче у саопштењу, Влада је у буџету за 2018. годину издвојила 128 милијарди динара за инвестиције у капиталне пројекте. Планирани пројекти започети су на време, па је извршење буџета за инвестиције у капиталне пројекте веће за 2,8 одсто од планираног у првом кварталу.

У првом кварталу настављен је раст извоза роба за више од 10 одсто, док је повећан увоз машина и материјала за производњу, што прати раст прерађивачке индустрије.

"Значајан раст сектора грађевинарства и производње струје"

Раст извоза услуга од скоро 20 одсто у прва два месеца ове године показатељ је да економија Србије постаје све више базирана на знању. Само код пословних и ИКТ услуга забележен је суфицит у размени услуга са иностранством од око 200 милиона евра, указује се у саопоштењу.

У првом кварталу започео је опоравак привредних грана које су имале пад почетком прошле године, тако да је забележен значајан раст сектора грађевинарства и производња електричне енергије.

Још један од важних показатеља одговорне економске политике Владе је чињеница да је буџет у суфициту од 6,1 милијарди динара, док је за прва четири месеца био планиран дефицит од 40,1 милијарди динара.

"Овај изванредан резултат који смо постигли додатно нас обавезује да наставимо да радимо на достизању пројектованог раста до краја године. Нема простора за опуштање", нагласила је Брнабићева, и додала да Влада остаје посвећена убрзању економског раста и промени економске парадигме.

За одрживу економску стабилност и инклузиван раст у годинама пред нама, кључан је наставак реструктурирања привреде, посебно у делу јавног сектора, даље унапређење пословног окружења, фокус на јачању владавине права, ширење и модернизација производних капацитета и подстицање иновација и развоја.

"Да бисмо били сигурни да нам БДП расте у складу са пројекцијом, увели смо механизам двонедељног праћења кључних индикатора раста, како бисмо смањили шансе да нас временске прилике или било који други фактори изненаде", напоменула је премијерка.

"Влада наставља континуирано да прати имплементацију свих пројеката како бисмо остварили пројектовани раст до краја године, јер здрав привредни раст омогућује бољи животни стандард и боље услове живота свих наших грађана", закључила је Брнабићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво