Очекује се добар род трешања и шљива, воћаре мучи цена откупа

Ово пролеће по мери је воћара. После неколико лоших година шљивици и трешњари обећавају добар род. За већи откуп и прераду спремни су и хладњачари који су последњих година значајно повећали капацитете.

У општини Блаце, производи се највише шљива у Србији. Али, прошле године због позних пролећних мразева није их било ни за џем и слатко. Ових дана, у непрегледним шљивицима, слика сасвим другачија.

"Што се тиче ове године до сада, мислим да је све екстра почело. У односу на прошлу годину како је било, мраз, ја мислим да ће бити задовољавајуће, ако не буде других непогода", каже Горан Веселиновић, воћар из Дрешнице код Блаца.

"Цветање је завршено, прецветавање је завршено, плодови су у фином стању засад, очекујемо добар принос, можда и 100 одсто принос", каже Бојан Николић из Одељење за пољопривреду Општине Блаце.

У прокупачкој општини, која предњачи у производњи вишања у Србији, кажу, ово би могла бити једна од роднијих година.

"За сад много добро, мареле родиле, шљиве родиле, цвет, сад само да се ради, да се прска да се гледа", каже Милун Ивковић, воћар из Горњег Кординца код Прокупља. 

А гледају забринути - мучи их неизвесност колико ће и уз очекивани добар род успети да зараде.

"Увек кад су родне године, цене су ниске, кад нема рода, онда џабе што су високе цене. Прошле године је била добра цена, али није било рода", каже Слободан Степановић, воћар из Горњег Гргура код Блаца.

Хладњачари су спремни за откуп већег рода. Имају нових осам хиљада тона складишних капацитета у хладњачама и више сушара. А како ће тржиште реаговати за сада још увек непознаница, зависиће и од прилика у светским воћарским регионима, кажу стучњаци.

"Имамо неке воћне врсте које су експлодирале ове године, што се тиче и пласмана и цене, конкретно облачинска вишња, а док у области јагодичастог воћа, пре свега малина, доживела је један тржишни суноврат и заиста је тешко прогнозирати шта ће да се деси ове године", каже Драган Пауновић, пољопривредни стручњак и власник хладњаче.

И у Топличком крају воћарска производња, пре свега вишње и шљиве, доминантна је у односу на друге гране пољопривреде. Од тога живи на хиљаде домаћинстава, а све је више крупнијих произвођача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво