Шта ће наменској индустрији донети страни капитал?

У мају ће посланици гласати о пакету закона у области одбране, а међу њима и о Закону о производњи и промету наоружања и војне опрeме. Новина је да ће и страним инвеститорима бити омогућено да учествују у приватизацији фабрика наменске индустрије.

Страна компанија може бити мањински партнер у државним наменским компанијама са 49 одсто власништва, пише у предложеном закону. Један страни улагач може имати до 15 одсто акција у фабрици. Синдикалци "Застава оружја" противе се приватизацији.

"Радници сматрају да је то недопустиво у овом тренутку због тога што је фабрика од стратешког значаја за одбрану земље и због начина на који је спроведен концепт приватизације у Србији где су нестале многе фабрике и многа предузећа", каже Драган Илић, председник Самосталног синдиката "Застава оружје".

Директор фабрике "Застава оружје" Милојко Брзаковић каже да разуме страх запослених имајући у виду да је пре овог времена било изузетно лоших приватизација у Србији и истиче да се овде ради докапитализацији.

"Не могу ући и куповати акције фабрика фирме и појединци са лошим бонитетима", каже Брзаковић.

Прошле године српска наменска индустрија уговорила је извоз од скоро 888 милиона долара, што је 17 одсто више него 2016.  Ваљевски "Крушик" повећао је извоз за 80 одсто.

"Нови закон ће омогућити прилив капитала у сва предузећа одбрамбене индустрије Србије и набавку најсавременије опреме. 'Крушику' је значајнија друга страна тог закона који омогућава и прилив нових технологија, јер је 'Крушик' свој дугорочни развој базирао на развој нових технологија", каже Младен Петковић, директор тог предузећа.

У Србији је поред осам предузећа из групације одбрамбене индустрије, регистровано још 55 произвођача наоружања и војне опреме од којих су 42 у приватном власништву.

"Држава нема толико пара да инвестира да би све те технологије створила и зато нам је потребно да привучемо капитал - приватни, домаћи, страни који ће помоћи да обновимо, да направимо, да проширимо технолошку базу", каже помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

У осам предузећа наменске индустрије ради готово 12.000 људи. Од 213 предузећа која се бави извозом наоружања и опреме, 63 су и произвођачи, а запошљавају 20 хиљада радника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво