Кркобабић: Банатска села су незамислива без задруга

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада, изјавио је приликом посете Пландишту да су банатска села незамислива без задруга.

Министар је у Пландишту отворио манифестацију 10. пландиштански сајам привреде, пољопривреде и туризма "Пландиште 018" у оквиру кога се одржава и 4. Сајам социјалног предузетништва.

Кркобабић је рекао да је нови закон о социјалном предузетништву који би на прави начин третирао маргинализоване и угрожене социјалне групе стављајући у фокус пре свега достојанство сваког човека, императив и да су у новој години нужна издвајања из буџета за те намене.

На састанку са челним људима Јужнобанатског управног округа, одржаном у општини Пландиште у оквиру представљања Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије, Кркобабић је подсетио да је од почетка пројекта "500 задруга у 500 села" формирано чак 230 задруга што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију.

Кркобабић је нагласио да је укупан износ додељених средстава из програма Владе Србије намењеног задругарству у 2017. години, износио 196 милиона динара, чиме је потпомогнут рад 22 задруге у Србији, а за ову 2018. годину најавио је чак четири пута већи износ, нових 825 милиона динара, које ће држава издвојити за задруге.

"Тим средствима директно ћемо помоћи рад постојећих и новооснованих задруга, као и формирање прве сложене задруге у Србији. У овом заједничком послу кључна је улога науке и примене нових технологија", подсетио је Кркобабић,

Председник општине Пландиште Јован Репац изјавио је да су дефинисани нови циљеви и нове смернице деловања.

"Војводина је фабрика под отвореним небом и сви произвођачи треба да се удруже и брендирају своје производе јер само заједно можемо напред", рекао је Репац.

Он је нагласио да ће локална самоуправа ове мултинационалне средине са 22 националности које живе у слози, учинити све да спречи одлив становништва.

Начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар је изразила жељу да локална самоуправа овог округа да своју подршку задругарству јужног Баната са жељом да се што пре поново сретну са конкретим резултатима.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су председници општина Панчево, Вршац, Ковин, Алибунар, Ковачица, Бела црква и Опово са својим сарадницима, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Јужнобанатског управног округа.

Присутнима се обратио и председник Академијског одбора за село САНУ, Бранислав Гулан који је истакао да "нестајање села је и нестајање Србије", наводи се у саопштењу ресорног министарства.

"Хајде да одлучно станемо на пут томе а то можемо само удружени", позвао је Гулан и истакао како се задругарство уводи и у школе и како једино коришћењем знања и нових технологија можемо опстати и наступити на страна тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво