Европска привреда за проширење ЕУ на Западни Балкан

Еврокомора, као највећа привредна организација Европе, ради на Декларацији која ће дати подршку што бржем проширењу ЕУ на Западни Балкан. Председник Првредне коморе Србије Марко Чадеж за "Танјуг" каже да је такав став комплетне европске привреде посебна врста аргумента који можемо да користимо.

Председник привреде коморе Србије Марко Чадеж каже да ће Еврокомора која обухвата 46 привредних комора Европе и више од 20 милиона европских компанија изаћи са заједничком Декларацијом о подршици проширењу ЕУ на Западни Балкан.

"Привредна комора Србије покренула је иницијативу унутар Еврокомора о заједничком ставу комплетне европске привреде који би подржао проширење ЕУ, и како би Западни Балкан и Србија што пре постале пуноправне чланице ЕУ. Када имате иза себе став комплетне европске привреде то је једна посебна врста аргумента коју можете да користите”, изјавио је Чадеж.

Чадеж који учествује на конференцији у Бриселу којом се одбележава 60 година од постојања Еврокоморе каже да је у питању највећа и најснажнија организација која окупља европску привреду, укључујући и земље Западног Балкна, али и Русију, Украјину и Турску.

”Преко Еврокоморе можете на најбржи начин да комуницирате са европским и међународним институцијама да дођете до одговора или покренете иницијативе. Тако смо решавали многе проблеме почев од блокада границе са Хрватском, преко усвајања и примене трговинских мера за пољопривредне споразуме, а сад радимо на дозволама за возаче камиона којима би требало да се продуже дани за боравак на територији ЕУ”, објаснио је Чадеж.

Преко Еврокоморе се тренутно разговара и о новом начину тзв ”инклузивног процеса” проширења ЕУ.

"То значи да када се, поготово у економским темама, нешто усагласи и договори поводом стандардизације на нивоу ЕУ то почиње и да се примењује чим се ми са тим ускладимо, а не да чекамо датум уласка у ЕУ. Нашим предузећима би истог тренутка то олакшало и смањило трошкове пословања”, објашава Чадеж.

Председавајући Еврокоморе и директор Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл каже да је Еврокомора "велика пословна фамилија" која обухвата цело европско пословно друштво, а да је Привредна комора Србије ту "снажан партнер".

"Ја сам веома срећан да је председник Привреде коморе Србије Марко Чадеж преузео и председавање Одбором за дигитализацију Еврокоморе и има месту у председништву што је први пут када је Србија у питању. То је резултат не само онога што он зна и ради већ и заслуга одлучних личних контаката које има. Он ствара мостове и има наклоност и подршку чланова Еврокоморе" закључио је Лајтл у изјави за Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво