"Енергетика други стуб за повезивање региона и Европе"

Енергетика је, поред транспортног повезивања, важан стуб за повезивање региона Западног Балкана и ЕУ, као и област која даје могућност за економски развој, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Фабрици је на панелу "Умрежавање енергетских коридора", у оквиру конференције "Транспорт и енергетика - повезивање Западног Балкана и ЕУ", навео да је енергетска повезаност микс политичких реформи које треба да се обаве и конкретних пројеката.

Наводећи да је ЕУ у Србији инвестирала скоро 550 милиона евра у том сектору од 2000. године, Фабрици је казао да је ЕУ веома задовољна што ће Унија и Србија суфинансирати два важна пројекта, а то су бугарско-српски интерконектор за гас и трансбалкански коридор електричне енергије. 

"То су националне, али и регионалне потребе. Енергетика је још једна област, као и транспорт, која даје могућност за економски развој, за одржавање тока енергије глатким у региону", казао је Фабрици.

Додао је да је потребно повезати и тржишта да би енергија могла глатко да тече, те да је потребно повезати регионална тржишта енергије и гаса. 

"То је веома важно за ЕУ у смислу повезивања региона и на крају повезивања Западног Балкана са Европом. Повезаност није само политички циљ, већ је конкретан пројекат и програм и то је постала реалност", казао је Фабрици.

"Енергетска повезаност важна за привредну стабилност земаља у региону" 

Заменик министра у Министарству енергетике Бугарске Красимир Парванов казао је да Бугарска ради активно на развијању потенцијала за изградњу недостајуће инфраструктуре за развој енергетске инфраструктуре заједно са целом ЕУ.

Истакао је да је за Бугарску приоритет енергетског повезивања региона и ЕУ сталан и да ће се наставити и после председавања Бугарске Саветом ЕУ. 

"Енергетска повезаност је веома важна за привредну стабилност земаља у региону. Веза Бугарске и Србије ће осигурати повезаност гасних конекција. Веза се сагледава као ревирзибилна, корисници у Србији ће бити у могућности да користе гас преко бугарског система. Ово је од европског интереса и ова конекција је битна не само за регион, већ и за читаву Европу", навео је Парванов. 

Додао је да се у Бугарској активно ради на томе да изградња гасовода на бугарској територији почне 2021. године и да уђе у експлоатацију 2022. године. 

"Водимо се убеђењем да ће завршетак ове везе помоћи интеграцији, не само Бугарске, већ целог региона, у европско енергетско тржиште", казао је Парванов и навео да Бугарска има системску везу са Румунијом, те да су урађени напори за везу са Грчком. 

Казао је да очекују да се изгради гасовод кроз Бугарску преко којег ће земље из региона моћи да се снабдевају из источно каспијског извора, те да је за то важна веза са Турском.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић истакла је да је за повезивање Србије и суседних земаља у сектору енергетике веома важна сарадњу са Европском комисијом и Енергетском заједницом.

Навела је да је један од највећих пројеката у Србији Трансбалкански коридор, те да је Министарство посебно поносно на сарадњу у оквиру ЦИНС пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво