Анкета о условима пословања у Србији: Позитивна привредна клима

Немачке и српске компаније, као и друге чланице Немачко-српске привредне коморе позитивно су оцениле привредну климу у Србији, изразиле позитивна очекивања у оквиру сопственог пословања, задовољство тржиштем рада, а огромна већина поново би инвестирала у Србији, резултати су анкете коју је ова институција представила у Београду.

На конференцији за новинаре је указано да привредници виде и даљу потребу за интензивнијом борбом портив корупције, али и јачање правне сигурности и транспарентности у јавним набавкама, а лоше су оцењени и порески систем, пореска управа, као и ефикасност јавне управе.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман указао је на тесне билатералне односе Берлина и Београда, подсетивши да је трговинска размена прошле године достигла 4,4 милијарде евра, да је 400 немачких компанија у Србији отворило 45.000 радних места.

"Оно што је добро јесте да су немачке инвестиције одрживе и да настављају да инвестирају. Политички оквир за овај позитиван тренд створиле су реформе које су предузете", рекао је Дитман.

Указао је на то да у извештају Европске комисије о напретку Брисел потврђује солидну основу која је створена у економији у Србији.

Србија је тиме, како је истакао, направила важне кораке који воде ка још бољим условима за инвестирање.

Међутим, навео је да постоји потреба за спровођење даљих реформи, пре свега поводом јачања правне државе, јер у систему тржишне привреде предузећима је неопходно да имају добре правне основе.

То је потребно, како је констатовао, и за напредак на остварењу заједничког циља – учлањење Србије у ЕУ.

Дитман је казао да Немачка подржава пут Србије у ЕУ и остаје на том путу поуздан партнер.

Даље реформе, према његовим речима, важне су за додатну трансформацију српског друштва, демократизацију, али и због привлачења инвестиција.

Извршни члан Управног одбора Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап изразио је уверење да би трговинска размена Немачке и Србије ове године могла премашити и пет милијарди евра.

Указао је да су организовани дани добављача, и да ће следећи бити одржани 19. јуна у Франкфурту, скуп на којем се очекује долазак бројних немачких предузећа заинтересованих за добављаче из Србије.

Кнап је рекао да је веома добро што је Србија увела дуално образовање, јер одржива индустријализација није могућа без обучене радне снаге.

Радна снага која је обучена преко дуалног образовања, према његовим речима, тајна је успеха немачке, швајцарске и аустријске привреде.

"Брзо ће се прочути и у Србији да са дуалним образовањем имате веће шансе на тржишту рада него са студијама. Свуда је тако и нема разлога да тако не буде и у Србији", уверен је Кнап.

Указао је да је анкета о условима пословања спроведена у 16 земаља, и да је она средство за оријентацију предузећа која желе да инвестирају.

"Немачке компаније доприносе десет одсто БДП-а Србије" 

Председник Немачко-српске привредне коморе и генерални директор "Хемофарма" Роналд Зелигер, анализирајући резултате анкете, нагласио је да је одлично што чак 92 одсто испитаника оцењује позитивним будућност Србије.

"Имамо раст оних који очекују позитиван развој Србије. Ми који инвестирамо не радимо то ради садашњости, већ за будућност, па је позитивна оцена будућности Србије веома битна", објаснио је Зелигер.

Зелигер је рекао да се, по резултатима, налазимо на оном нивоу пре кризе од пре десет година.

Поред макроподатака који су добри, нагласио је да су најважнија лична очекивања предузећа, а ту се види јасно континуирано позитивно побољшање.

"Предузећа која су инвестирала желе да запошљавају додатно и да улажу у Србији", рекао је Зелигер подсећајући да су још пре само четири године немачке компаније запошљавале 25.000 људи, а данас је тај број скоро двоструко већи.

Подсетио је да немачке компаније доприносе десет одсто БДП-а Србије и похвалио је нашу земљу због вредне, стручне радне снаге.

Истовремено је указао да постоје и фактори који су и ранијих, а и ове године, негативно оцењени, те је битно да се, пошто у контексту глобалног развоја постају све важнија, приђе њиховом решавању.

"То су фактори који стварају ризике, а менаџери не воле ризике", поручио је Зелигер.

Србија се резултатима анкете, у поређењу са осталим земљама, налази у средини, рекао је и додајући да има потенцијала за даљи напредак, али постоји и опасност за пад, па је битно да се задржи темпо реформи.

"Основа је створена и сада је важно да се не саплићемо стално на истом месту у трци", подвукао је Зелигер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво