Михајловић: Нема развоја региона без саобраћајне повезаности

Министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић отворила је регионалну конференцију "Транспорт и енергетика – повезивање Западног Балкана и ЕУ" и поручила да нема развоја региона без саобраћајне и енергетске повезаности између земаља Западног Балкана.

"Мислим да уколико не будемо заједнички радили на повезивању, транспортном и енергетском, не можемо очекивати ни онај заједнички именилац којем сви тежимо, а то је животни стандард", казала је Михајловићева на конференцији у организацији Амбасаде Бугарске у Београду, поводом председавања те земље Саветом ЕУ.

Додала је да није једноставно ниједној земљи Западног Балкана када се гледа на све оно што су земље у прошлости прошле, али и гледајући на садашњост и све тензије које постоје између самих земаља.

"Али, то не значи да не можемо заједно да радимо и чини ми се да у ових претходних неколико година, од када је покренута иницијатива за уједињење и повезивање Западног Балкана, смо показали да је то могће", навела је.

Захвалила је Бугарској, која је све време свог председавања Саветом ЕУ ради заједно са Србијом, на томе како да се ближе повежу две земље.

"Није ту у питању само физичко спајање земаља, већ и уклањање многих не физичких баријера и мислим да је то важно за економију и развој. Али, оно што је основа свега јесте стабилност, пре свега политичка, политичка стабилност сваке земље, заједничка стабилност Западног Балкана, а самим тим све иде бољим током", истакла је Михајловић.

Гасовод и електрификација пруге Ниш-Димитровград

Говорећи о пројектима између Србије и Бугарске, Михајловићева је истакла да су два најзначајнија гасовод Ниш – Димитровград и електрификација и реконструкција пруге Ниш –Димитровград.

"Ми то финансирамо делом из буџета Србије, делом из кредита Европске инвестиционе банке, као и гранта, причам о износу од 260 милиона евра. Ове године се ради експропријација на територији града Ниша. Мислим да је то јако важан пројекат, као што је важан и гасовод", навела је министарка.

Када говоримо генерално о свим земљама Западног Балкана, Србија има жељу да са свим земљама са којима се граничи успостави пројекте који нас физички везују много ближе, казала је Михајловићева и додала да се сада разговара о пројектима који до сада нису урађени, као што су почетак изградње аутопута Ниш-Мердаре-Плочник, ауто-пут Београд-Сарајево и реконструкција пруге Београд-Бар.

Амбасадор Бугарске Радко Влајков, иначе иницијатор данашњег скупа, истакао је да је та конференција један део напора бугарског председавања Саветом ЕУ да Србија и остале земље Западног Балкана постану део ЕУ.

"Сматрам да је пут којим је Србија ишла за период последње две владе врло користан и да је то помогло земљи да се приближи ЕУ. Сви смо ми сведоци последњих месеци како се фокус ЕУ усмерио према Србији и земљама Западног Балкана. Ми смо врло задовољни да је повезаност Западног Балкана са ЕУ централна тема", казао је Влајков.

Додао је да је данашња конференција један од добрих корака који ће помоћи за побољшавање веза између различитих стручњака из Србије и Бугарске који се баве овом темом.

Конференцији присуствују и заменик министра у Министарству за транспорт, информационе технологије и телекомуникације Бугарске Велик Занчев, као и заменик министра у Министарству регионалног развоја и просторног планирања Бугарске Валентин Јонев.

Циљ конференције је да се у конструктивној размени мишљења изгради боље и напредније пословно окружење у региону Западног Балкана и Европи.

број коментара 0 пошаљи коментар