"У прва два месеца 2018. раст ИТ сектора 34 одсто"

Скупом у Палати Србија обележен је Међународни дан девојака у Информационо-комуникационим технологијама, а премијерка Ана Брнабић поручила је да је ИТ сектор највећи потенцијал Србије који је у прва два месеца ове године забележио раст од 34 одсто.

Премијерка је охрабрила девојке да своје идеје и визију које имају у области ИТ остваре, као и да не дозволе да им било ко икада каже да нешто не могу да ураде.

"Немојте да се плашите да покушате, и неуспех је део успеха, можда његов најбољи део. Ако паднете подигните се и наставите даље" додала је премијерка и нагласила да данас живимо у земљи у којој су на руководећим положајима у држави жене, а да је она прва жена премијер у Србији.

Поновила је да ће у наредне три године у инфраструктуру за ИТ Влада Србије уложити око 65 милиона евра.

Истакла је да је на данашњем састанку са представницима Европске инвестиционе банке једна од тема била модернизација друштва и ИТ.

Премијерка је и најавила да ће у пројекат повезаних школа бити уложено 70 милиона евра, што ће омогућити да све школе буду умрежене брзим интернетом.

Подсетила је да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основних школа, да је у току пилот пројекат Е-дневника, а да ће од 1. септембра кренути и пројекат дигиталног уџбеника.

"ИТ традиционалкно јесте посматран као мушки бизнис. То ћемо заједнички променити" поручила је Брнабић и навела да ће заједничким напором бити учињено све да у наредне три године Србија изгледа потпуно другачије и подвукла да у томе Србија рачуна на девојке у ИТ сектору које су мотор развоја друштва и боље будућности.

Државна секретарка у министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се обележавањем Дана девојака у ИТ настоји да се скрене пажња о неопходоности укључивања девојака у ИТ и навела да је тренутно у Србији на руководећим позицијама у том сектору тек око 17 одсто жена, а да ситуација није боља ни у ЕУ где их је око 27 одсто.

Истакла је да су дигиталне технологије основа иновација и прогреса, а жене стубови развоја друштва.

Како је рекла чак 90 одсто девојчица у Србији у основним школама показује заинтересованост да се на неки начин бави ИТ, да та заинтересованост опада током средњег образовања, те их заправо само 15 одсто завршава у тој обалсти.

Подаци показују да 86 одсто мушкараца и 83 жена у Србији дневно користи интернет, а мобилне телефоне око 89 одсто мушкараца и 87 одсто жена.

"Проценат употребе технологија је равноправан, али када је реч о руководећим позицијама у ИТ, ту предњаче мушкарци", рекла је Матићева.

На скупу су додељене награде победницама у видео раду на тему "Моје омиљено место у Србији.

Брнабићева: Створићемо услове за бржи напредак девојака у ИТ

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је и финалном такмичењу "Ухвати идеју у дигиталном свету" и поручила да ће Влада Србије настојати да им обезбеди услове да своје идеје реализују и да што брже напредују у области информационо-комуникационих технологија.

Брнабићева је прогласила и уручила награду, смарт телефоне, победничком тиму девојчица које су видео радом представиле идеју у области развоја туризма и бизниса под називом "У мом Орловату". 

У финале је ушло пет тимова девојчица. Другопласирана екипа "3М" добила је таблете, а трећепласирани тим "Инфо паметнице" паметне ранчеве.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла да је импресионирана идејама које су девојчице представиле у својим видео радовима, те да треба разбијати предрасуде о очекиваним родним улогама и о томе који су послови више за мушкарце, а који за жене. 

"Данас је један од ретких дана када не треба ништа да кажем. Ви сте све рекле", поручила је Јанковићева.

Генерална директорка" Теленор Србија" Ингеборг Офстхус истакла је да су Србији и ИКТ индустрији потребни млади дигитално талентовани људи, те да треба осигурати услове да се у ту област укључи штво више девојчица.

"Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић рекла је да је за децу важно да ослободе и покажу свој таленат, те да охрабрују најаве надлежних у подстицању креативности и логичког учења јер ће, додаје, то омогућити да одмах по завршетку школовања одговоре савременим захтевима у реалном сектору.

Међународни дан девојака у ИТ успостављен је 2010. на иницијативу Србије под покровитељством Међународне уније телекомуникација са циљем већег укључивања девојака и жена у ИТ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво