Индустрија меса "Срем Шид" добила нове власнике

Индустрија меса "Срем Шид" продата је домаћим инвеститорима за три и по милиона евра. Компанија, која је у стечају од 2001. године, поново ће покренути производњу и прераду говеђег меса. Како је најављено, након потписивања купопродајног уговора, нови власници у производњу инвестираће око три милиона евра и запослити око 150 радника.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истиче да је ово симболички велика ствар за Шид, јер има инвестицију после дуго година која ће бити реализована у месној индустрији на подручју тог града.

"Мислим да 'Срем Шид' има веће расхладне капацитете него што има било ко други у Срему. Да није било овог споразума са Турском, да немамо бесцарински извоз у Турску говеђег меса, тешко да би се и ова два човека одлучила на ову инвестицију", рекао је Недимовић.

Сувласник "Срем Шида" Миленко Ђурђевић позвао је све сточаре да се врате тову јунади.

"Као будући власник и колега, позивам све будуће или бивше сточаре који су некада товили јунад да се врате на тај систем това. Сви произвођачи крава и телади треба да се базирају на то, биће увећане субвенције као што је министар рекао, ми ћемо то завршити овде у 'Срем Шиду'", поручио је Ђурђевић.

Братислав Богатић, власник ИМ "Агропапук", каже да познаје "Срем-Шид" јер је у фирми радио десетак година. "Велика ми је част да вратимо ‘Срем-Шиду‘ тај сјај који је имао поново", додаје Богатић.

Некада је запошљавала готово 2.000 радника, а након стечаја, производне хале дате су у закуп.

Основана је давне 1919. године, а осамдесетих је била једна од најпознатијих индустрија меса у Југославији. Нови власници кажу да ће се, након седамнаест година, у кланици производити искључиво говеђе месо.

Продаваће се у Турској, на основу државног споразума о бесцаринском извозу говеђег меса.

"После тридесет година девастације свега, ми данас у Србији можемо да закољемо и прерадимо сто говеда на онај начин како то захтева Турска и какви су њихови стандарди. А овде ћемо у Шиду имати само триста. То је три пута више него у целој Србији", додаје Недимовић.

Уз покретање производње у "Срем-Шиду" нови власници најављују и нова улагања.

"Једна фарма у Новом Орахову, где се улаже пет и по милиона евра. У Ирнову исто фарма за две хиљаде јунади, око два милиона евра", напомиње Ђурђевић.

Очекује се да се почетком маја, када председник Србије одлази у званичну посету Турској, квоте за извоз меса повећају на 10.000 тона, а ресорно министарство најављује и веће субвенције за производњу говеђег меса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво