Брнабић са Хојером: Милијарду евра у пројектима, у јуну реконструкција КЦС

Србија је са Европском инвестиционом банком у последњих 10 година реалзовала пројекте у вредности од седам милијарди евра, а у току су пројект вредни милијарду евра, изјавила је премијерка Ана Брнабић и најавила реализацију низа нових међу којима је и реконструкција Клиничког центра Србије, која ће почети у јуну.

Ана Брнабић је након разговора са председником ЕИБ Вернером Хојером, новинарима у Влади Србије рекла да су пројекти реализовани са том финансијском институцијом највећи показатељ колико је ЕУ важна за нашу земљу.

Као показатељ успешне сарадње ЕИБ и Србије, Брнабић је навела реконструкцију Клиничког центра Ниш, у који је уложено 52 милиона евра, као и реконструкцију других здраствених центара које ће тек почети.

"Крећемо у јуну са реконструкцијом Клиничког центра Србије, а затим ће се радити и на другим клиничким центрима. Поред здравства, заједно радимо и на више пројеката у области ИТ индустрије, истраживања, иновација, старт-ап пројеката...Ти пројекти су вредни око 65 милиона евра", рекла је Брнабић.

Пројекти који се тичу локалне инфраструктуре, наводи, односе се пре свега на водоснабдевање и отпадне воде и вредни су 50 милиона евра.

"Оно што је следећи велики приоритет је ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч и ту смо почели да радимо на документацији. Јуче је потписан споразум са Сматсом и мањи, али важни пројекти подршке малим и средњим предузећима", навела је премијерка.

Осврнула се и на пројекат "School connectivity" који је вредан 70 милиона евра, а чији почетак се очекује до краја године.

"Ми смо урадили шта смо могли као влада, повезали смо основне школе и дали им интернет, наставили смо тако и са средњим школама, почели смо и е-дневник и дигиталне уџбенике", навела је Брнабић и додала да очекује да ће се разговори са Европском инвестиционом банком ускоро завршити, те да ће бити изабрана најбоља понуда и пројекат кренути са имплементацијом.

Хојер: Србија изнад многи земаља ЕУ

Председник Европске инвестиционе банке Вернер Хојер рекао је да су најважнија ствар у спровођењу пројеката људи и побољшање услова за њихов живот.

Истакао је да је Србија "изнад многих земаља ЕУ" у неким областима, а нарочито у области дигиталног, где је чак авангарда за многе земље Европе.

Хојер је навео да види колико је Србија напредовала, на путу ка ЕУ, али у другим областима, те подвукао да Европска банка не би давала позајмице и финансирала пројекте у земљи у коју нема поверења.

"Ми смо један од највећих позајмљивача и све што радимо са Србијом значи да постоји жеља за реализацијом пројеката у Србији", рекао је Хојер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво