Потписан уговор између ЕИБ и СМАТСА вредан 45 милиона евра

Финансијски уговор између Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), потписан је у здању на Андрићевом венцу у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Европског савета Доналда Туска.

Уговором, вредним 45 милиона евра, обезбедиће се улагања у аеродроме и друге радове потребне за већу безбедност летења, а како је рекао Вучић, око 5,5 милиона евра биће уложено у изградњу Контролног торња аеродрома у Нишу.

Председник ЕИБ Вернер Хојер, који је присуствоваом потписивању уговора, рекао је да је ЕИБ одлучна у томе да подржи стратегију ЕУ за Западни Балкан јачањем финансирања и пружања савета овом региону.

Хојер је казао да улагање у Западни Балкан значи улагање у будућност Европе.

"ЕИБ је посвећена томе да буде поуздан партнер јавном и приватном сектору у региону. Ми смо посвећен јачању економске снаге, развоју друштвене и економске инфраструктуре и унапређењу раста приватног сектора и стварање радних места", изјавио је он.

Како је саопштено из ЕИБ, ова банка је већ један од највећих јавних финансијера овог региона, при чему је од 2007. обезбедила више од седам милијарди евра у блиској сарадњи са ЕУ и другим финансијским институцијама.

ЕИБ је већ активна у неким од кључних области, укључујући јачање повезивања и подршку социо-економском развоју и очекује сарадњу са регионом у јачању дигиталне економије.

Хојер и Туск су се састали са председником Србије Александром Вучићем, а у оквиру тог дијалога председник ЕИБ је нагласио суштински допринос банке друштвено-економском развоју Србије и читавог региона и њену посвећеност јачању те подршке, наводи се у саопштењу.

Модернизација објеката 

Уговор ће се обезбедити нова улагања у изградњу и модернизацију објеката контроле лета и изградњу нових и реконструкцију старих радарских система на српским аеродромима.

Уговоре је део Програма модернизације Контроле летења Србије и Црне Горе - СУСАН, за период 2017-2021, вредног укупно 118 милиона евра, који се финансира из сопствених средстава СМАТСА, кредита ЕИБ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе Зорана Михајловић која је присуствовала потписивању.

СМАТСА је 92 одсто у власништву Републике Србије, а из овог програма биће уложено укупно 118 милиона евра, укључујући инвестиције у четири аеродрома у Србији -"Константин Велики" у Нишу, "Поникве" у Ужицу, "Морава" у Краљеву и "Никола Тесла" у Београду.

Најзначајније улагање на Аеродрому "Константин Велики" у Нишу биће изградња контролног торња, у који ће бити уложено 5,5 милиона евра, што је важно како би нишки аеродром могао да се користи као алтернативни аеродром београдском.

У аеродром у Краљеву биће уложено укупно 850.000 евра, највећим делом у замену радио-фарова, док ће у "Поникве" бити уложено 440.000 евра, највише у унапређење инфраструктуре око полетно-слетне стазе.

Средства из СУСАН програма предвиђена су, између осталог, и за изградњу анекса центра контроле летења и контролног торња на Аеродрому "Никола Тесла" и унапређење радио навигационих средстава на и у зони аеродрома, наводи се у саопштењу.

број коментара 22 пошаљи коментар
(четвртак, 26. апр 2018, 08:52)
anonymous [нерегистровани]

"konstruktivna" opozicija

Da li je ovo kredit ili "poklon"?Ako je kredit da li će da vraćamo svi mi ili samo grad Niš?Zar je Niš toliko ekonomski moćan da odvoji ovoliko para samo za aerodrom?Znači, mi ostali u Srbiji, pored Beograda dobijamo još jedan bunar.

(четвртак, 26. апр 2018, 08:47)
Beograd [нерегистровани]

Aerodrom

Ova sredstva će se uložiti u opremanje aerodroma što će usloviti veću bezbednost letenja i to je za svaku pohvalu.

(четвртак, 26. апр 2018, 08:43)
Zoran [нерегистровани]

Odlicno

Ovo je odlicna vest za celu Srbiju.

(четвртак, 26. апр 2018, 08:42)
anonymous [нерегистровани]

nnn

Veoma znacajno ulaganje u bezbednost avio saobracaja.

(четвртак, 26. апр 2018, 08:25)
anonymous [нерегистровани]

mehanika

Kontrola leta je jedan od najosetljivijih delova sistema sigurnog leta i upravljanja avionima u situacijama kada je preveliki rizik od nesreće. Ulaganje i obnova infrastrukture je od velikog značaja da bi sve nesmetano i dalje funkcionisalo kako treba.

(четвртак, 26. апр 2018, 08:12)
Mare [нерегистровани]

Bezbednost

Da nas narod kao i turisti budu sigurni u svoju bezbednost letenja.

(четвртак, 26. апр 2018, 07:58)
mikica [нерегистровани]

ugovor

Odlična vest za naš aero-transport.

(четвртак, 26. апр 2018, 07:55)
aca [нерегистровани]

Потписан уговор између ЕИБ и СМАТСА вредан 45 милиона евра

Nova ulaganja u naš vazdušni saobraćaj.

(четвртак, 26. апр 2018, 07:54)
Maja [нерегистровани]

Tusk

Jos jedna u nizu dobra investicija za Srbiju.

(четвртак, 26. апр 2018, 07:53)
Sava [нерегистровани]

Ulaganje

Znacajno ulaganje u aerodrom i njegovu modernizaciju.