АПР: Позитивно пословање српске привреде

Српска привреда је већ трећу годину заредом позитивно пословала, саопштава Агенција за привредне регистре на основу финансијских извештаја предузећа за прошлу годину. Уз повећање добити и смањење губитака остварен је финансијски плус од 437 милијарди динара, двоструко више у односу на претходну годину.

Прерађивачка индустрија, трговина и рударство гурају српску привреду позитивним смером. У томе са 253 милијарде динара профита предњаче велика предузећа.

"То је чак 2,7 пута више у односу на резултате из претходне године. На другом месту су мала привредна друштва, нису средња", наводи Ружица Стаменковић из Агенције за привредне регистре.

После вишегодишњег минуса, сектор грађевине, услуга, смештаја и исхране прешао је у позитивно пословање. Код њих је и највећи пораст запослености док је у укупној привреди око 35.000 радника више.

"Оно што је карактеристично за јавна предузећа, за разлику од кретања у укупној привреди, јесте однос према броју запослених. Дакле, у јавним предузећима је смањен број запослених у 2017. за 1.979 радника", указује Стаменковићева.

Док по номиналној добити предњачи привреда београдског региона, по скоку је рекордер подручје јужне и источне Србије, код којих је та добит већа за 32 пута – са 1,3 милијарде на готово 34 милијарде динара.

У 2017. за подстицај предузетништва држава је дала 600 милиона динара бесповратно, уз кредитни део пласирано је три милијарде динара.

"Министарство привреде ће колико сутра расписати конкурс за подршку малим предузећима за набавку опреме, а зато је обезбеђено 556 милиона динара бесповратних средстава", напомиње Душан Вучковић, помоћник министра привреде.

За тај, иначе најтраженији кредит, држава даје 20 одсто новца бесповратно, привредник пет одсто учешћа, остатак кредитирају банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво