Брнабићева: Снажна подршка Владе регионалној сарадњи

Влада Србије ће снажно подржати Програм сертификације општина и градова по мери привреде у Југостичној Европи и биће веома активна да та регионална платформа заживи, поручuje премијерка Ана Брнабић.

"Позивам премијере из региона заједно искорачимо и да заједно радимо на уклањању препрека привреди, на општу корист свим нашим грађанима", поручила је Брнабићeва на свечаној седници Скупштине Наледа.

На скупу је представљена иницијатива за институционализацију сарадње земаља Југоисточне Европе (BFE SEE - Business Friendly Environment South East Europe) на усаглашавању и унапређењу пословног окружења.

Брнабићева истиче да је то још један доказ да је Србија веома посвећена Берлинском процесу и усвајању европских вредности, као и да привредна сарадња у региону може да буде од кључног значаја за његов бржи напредак у целини.

"Без снажне економије нема ни снажног ни безбедног региона, а ЕУ жели да у региону има стабилног партнера", поручила је Брнабићева.

Брнабићeва је, такође, позвала УСАИД, ГИЗ, Светску банку, Европску инвестициону банку и Европску банку за обнову и развој да нас све заједно у региону подрже у тој важној мисији.

Премијерка Србије је истакла да је циљ побољшања пословног амбијента који нам омогућава бржи раст.

Брнабићева је рекла да постоје фантастични примери регионалне сарадње балтичких, нордијских и земаља Бенелукса и колико хармонизација прописа и заједничка промоција може да допринесе њиховом развоју.

Истакла је да је BFC покренуо Налед и да је на њему лично радила када је била на челу Наледа.

Навела је да је Србија направила велики искорак са увођењем електронских грађевинских дозвола, као и да предстоји увођење е-катастра.

Повољно привредно окружење Србији је донело повећање страних директних инвестиција. У 2017, инвестиције су достигле 2,6 милијарде евра.

"Оно што је била историјска 2017, успели смо да премашимо у 2018. години, јануар и фебруар показују и јако ми је драго због тога. Јануар и фебруар показују повећање директних страних инвестиција од чак отприлике 22 одсто, што је за 80 одсто више него у јануару и фебруару 2017", каже премијерка.  

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је Немачка развојна сарадња подржала развој BFC SEE програма који је, каже, постигао велики успех и помогао готово 100 локалних самоуправа из ових пет земаља.

Дитман је рекао да Немачка помаже Србији и на сузбијању сиве економије и однедавно учествују и у пројекту регистрације непријављених сезонских радника, којих у Србији има више од 3.000.

"Регионална сарадња је само једна од иницијатива које реализујемо, на пример Берлински процес, где је Влада Србије изузетно активна. То је врло важна иницијатива и покушавамо да остваримо регионалну сарадњу на заједничком тржишту у овом региону", каже Дитман.

Истиче да је регионална сарадња важна за приближавање Западног Балкана ЕУ и да је у том смислу веома важан програм BFC.

"Државе региона уче једне од других и инспирисане су реформама које се добијају у другим земљама, регионални аспект и регионална сарадња је само једна од иницијатива које ми реализујемо, у које смо укључени", напомиње Дитман.  

Министри држава региона уручили су 17 сертификата локалним самоуправама које су у претходних годину дана кроз процес сертификације успешно усвојили планове реформи и смернице програма креирања добре пословне климе, 11 из БиХ, четири из Србије (Нови Сад, Лесковац, Сомбор и Рума) једна из Македоније и једна из Хрватске.

Земљама региона потребна заједничка економска платформа

Земље југоисточне Европе могу да понуде добра системска решења за унапређење услова за пословање и потребна им је заједничка платформа која ће водити процес преношења успешних економских реформи међу чланицама, оцењено је на скупу "Заједно за конкурентнији регион".

На 12. годишњој скупштини Нaледа која је одржана пре почетка скупа, речено је да Нaлед броји око 300 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва који су учествовали у изради више од 20 закона.

"Представљен је Стратешки план Нaледа за период 2018-2021. а чланови организације су утврдили да ће два кључна циља бити унапређење регулаторног оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе", рекао је председник Управног одбора Нaледа Александар Ружевић.

Програм сертификације општина по мери привреде у југоисточној Европи (BFC SEE), који се спроводи у пет земаља, Хрватској, БиХ, Македонији, Црној Гори и Србији, а коју је покренуо Нaлед, каже Ружевић, дао је значајне резултате претходних година.

Као илустрацију за то, Ружевић каже да су услови за пословање у овим срединама квалитетнији за 76 процената.

"Четрдесет одсто сертификованих градова и општина из региона нашло се на Фајненшел тајмсов листи најбољих инвестиционих дестинација у Европи", подсетио је Ружевић.

"За првих пет година смо цертификовали више од 30 локалних самоуправа. Више од три милиона грађана и 150.000 привредних друштава у сертификованим градовима и општинама данас користи ефикасне сервисе локалне администрације", напомиње Ружевић.

"Увидели смо да једни другима можемо да понудимо размену најбољих пракси и изнања. Почели смо са преношењем електронског система грађевинских дозвола из Македоније који је обема државама донео место у топ 10 на Дуинг листи када су грађевинске дозволе у питању", напомиње Ружевић.  

Он подсећа да је Нaлед координацијом примене Националног програма помогао смањењу обима сиве економије у Србији са 21,1 на 15, 4 одсто БДП-а међу регистрованом привредом.

BFC SEE програм се спроводи од 2012. године и до сада су се у процес сертификације укључило готово 100 градова и општина из пет земаља од којих су 44 испунили критеријуме за стицање цертификата који привреди и инвеститорима представља доказ квалитета да ће у овим срединама имати предвививо пословање.

Србија учи и на искуствима других држава региона

Србија учи и на искуствима других држава региона, тако је пример ваучера преузела из Хрватске. Да ли би политичке размирице могле да угрозе сарадњу у привреди?

"Мислим да ове нове околности, уколико мислите на задње време, на некаквим политичким разинама и мислим да нити утичу, нити ће утицати, нити би смели утицати, с обзриом да су предузетници из Србије и Хрватске и из целе регије показали да они врло добро сарађују", каже државна сектретарка у министарству регионалног развоја и фондова ЕУ Споменка Ђурић.

Министарка управе и локалне самоуправе у влади Републике Српске Лејла Решић каже да је локална заједница место где човек прво долази.

"Она мора бити конкурентна, ефикасна, мора бити повезана, јер привредници су ти који су повезани и размењују искуства, траже боље услове", оцењује Решићева.

Добро пословно окружење ствара и добре услуге грађанима.

"Ми смо то упоредили са оним плавим заставицама на чистој плажи, ово је доказ да ви ако добијете плаву заставицу у бизнис окружењу то вам је као на тој плажи, не морате се купати али знате да је чисто море", каже Саша Дрезгић из Регионалне мреже за повољно пословно окружење из Хрватске.

"Подршка ЕУ и ЕИБ Србији на европском путу"

Извоз Србије у земље Европске уније се протеклих година утростручио и достигао цифру од 10 милијарди евра, а Србија је постала лидер региона и земља коју снажно подржавамо на њеном европском путу, поручио је шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Фабирци је на скупу рекао да је Србија урадила много на реформама, али да треба унапредити још неке области као што су борба против корупције, радити на ефикасности судова, а како каже " подстицаћемо Србију да се више позабави овим питањима".

"Укупне инвестиције у Србију су достигле 11 милијарди евра, а спремни смо да подржимо Србију кроз разне грантове са три милијарде евра", поручио је Фабрици.

Око 65 процената српског извоза одлази у земље чланице ЕУ, а у протеклих 15 година, 2,3 милијарде евра је дошло из Европске уније у Србију, подсетио је Фабрици.

"Регионална преспектива је веома битна, то је у нашем ДНК. Европска унија је спремна да помогне региону да досегне све циљеве", поручио је шеф делегације Европске уније у Србији.

Директор Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Јадрански регион Мигуел Моргадо рекао је да је циљ те институције да подржи стратешке пројекете региона у финансирању пројеката у области регионалне и локалне инфраструктуре као и пројекте у сектору образовања.

"Инфраструктура је основни стуб који носи привреде земаља и има кључну улогу у развоју привреде и унапређењу конкурентности. Наша подршка приватном сектору се углавном фокусира на мала и средња предузећа који су битни покретачи раста и развоја држава а више од 50 одсто запослених у ЕУ ради у оваквим предузећима", казао је Моргадо.

Од 2009. године ЕИБ је обезбедио 2,5 милијарди евра за мала и средња предузећа и очувао око милион радних места, а 400 милиона евра је обезбеђено за регионалне иницијативе, навео је Моргадо.

ЕИБ је посвећен да ојача свој рад у Србији и на Западном Балкану да би били постигнути сви циљеви у развоју региона, закључио је Моргадо обраћајући се званицама на данашњем скупу "Заједно за конкурентнији регион".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво