Конкурс за пољопривреднике на КиМ отворен до 30. априла

Пољопривредници на КиМ имају још неколико дана да поднесу захтеве за добијање финансијске помоћи Министарства пољопривреде за покретање или проширење производње. Више него ранијих година, шанса се пружа и пољопривредницима у српским срединама.

Ненад Рикало, министар за пољопривреду у оставци у косовској влади, рекао је за РТС да се протеклих шест, седам месеци радило на мапирању потреба и да се увидело какве мере треба да се предузму.

Донета је и брошура Програма руралног развоја 2018. Издвајају се средства не само за примарну производњу, већ и за прерађивачку, рекао је Рикало.

"Постоје мере за подизање засада воћа, прављење фарми, развој сточарства, за рибарство – читав сет мера које ће помоћи у примарној производњи. Доносе се мере и за прерађивачку индустрију, прераду хране, а конкурс је отворен до 30. априла. Укупан буџет за програм је 19 милиона евра", навео је Рикало.

Додатна два милиона евра се издвајају за развој пољопривреде на северу КиМ. Анализа је показала да су четири општине на северу КиМ неразвијене у области пољопривреде.

"Припремили смо додатан програм којим смо омогућили пољопривредницима да по нижим критеријумима добију пројекте", објаснио је Рикало.

Посебан извор средстава за пројекте је и сарадња са УСАИД-ом – у припреми је трогодишњи програм за бобичасто воће и лековито биље.

Право да конкуришу за средства имају сва регистрована газдинства и приватна предузећа

"До 20. априла је рок за редован програм, а остали могу до 30. маја да конкуришу", истиче Рикало.

На питање има ли пољопривредне културе на коју би требало посебно да се фокусира, Рикало је рекао да свака област има своје специфичности, као што је, на пример, север КиМ погодан за воће, а централно Косово за жито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво