Рекордан транспорт српским рекама

Србија све више рачуна на речни транспорт и робе и људи. У протекле три године претовар робе на нашим рекама повећан је 80 одсто. Влада је, у складу са Акционим планом развоја водног саобраћаја, покренула инвестиције од преко 200 милиона евра које ће унапредити речну инфраструктуру, убрзати пловидбу и побољшати безбедност на нашим рекама.

Рекама се највише допрема песак, шљунак, камен, житарице, а због све већих потреба Железаре у Смедереву, посебно расте претовар руда.

Вук Перовић, вршилац дужности директора Агенције за управљање лукама, каже да је прошла година била рекордна што се тиче евидентиране количине терета на српским рекама.

"Забележили смо 10,5 милиона тона терета, што представља повећање од чак 16 посто у односу на 2016. годину. Ако се настави позитиван тренд раста количине претовареног терета на нашим рекама, можемо да очекујемо за ову годину повећање од 20 посто", рекао је Перовић.

Сви пројекти за унапређење пловних путева усклађени су са европским и прописима и еколошким стандарима, па у Министарству саобраћаја очекују да наша земља постане важан регионални центар речног саобраћаја. 

Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај, рекао је да се прва група пројеката односи на развој пловних путева, друга група на развој лука и трећа на увођење интелигентних транспортних система.

"У односу на све те три групе, ми имамо најважније дефинисане пројекте који треба још више да подигну обим транспорта на водним путевима", каже Ковачевић.

На Дунаву, као најважнијој речној саобраћајници, већ је почело ширење корита на шест критичних места од Београда до Бачке Паланке, а припрема се и санација 17 критичних тачака на заједничком делу те реке са Хрватском. Уређује се пловни пут Саве, а следеће године и ушће Дрине.

Због већег обима претовара терета, граде се и нове луке у Смедереву и Београду, а припрема и модернизација ђердапских преводница. Дуж Дунава, Тисе и Саве биће постављене и хридометеоролошке станице које ће допринети бољем планирању речног саобраћаја.

Ковачевић каже да ћемо 2023. завршити све те пројекте, ми имамо пројекцију од око 15 милиона тона претовара у српским лукама, што је скоро сто посто раста.

И наутички саобраћај прошле године забележио је раст од пет посто. У Агенцији за упављање лукама ове године очекују двоцифрен пораст туриста који у земљу стижу крузерима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво