"Зорка" - приватизација или стечај?

Након два неуспела тендера и четири круга пријављиивања радника за социјални програм, у Зорки Шабац остало 310 радника. Иако је рок за приватизацију државних предузећа крај 2008. године, још увек неизвесна судбина некадашњег хемијског гиганта.

Реструктирање некадашњег шабачког гиганта почело је пре шест година. Од 4.000 радника, након продаје неколико фирми и три круга социјалног програма, почетком ове године остало је свега 930 запослених у Холдингу. На последњу понуду Владе пријавило се 620 радника.

Иако приватизоване фабрике неметала, боја, лекова, еструдиране амбалаже бележе позитивне резултате, ни један погон фабрике ђубрива, обојене металургије и 10 фирми у оквиру холдинга не ради.

Дугови, сада оронуле фабрике, су преко 120 милиона евра, од чега 70 милиона држави. Потраживања радника су око 20 милиона, јер, зависно од година стажа и неисплаћених зарада, радницима се дугује и по неколико хиљада евра.

И поред обећања из марта, да ће се и на Зорку применити систем приватизације Бора или Заставе, највећи привредни проблем Шапца још увек није решен. Дугови нису отписани нити је пронађен стратешки партнер. Једино су исплаћиване субвенције, потврђују у синдикату.

Терет рестуктурирања најтеже је поднело 310 радника који су остали у фабрици и који са неизвесношћу ишчекују 31. децембар, када је крајњи рок за завршетак приватизације друштвених предузећа.

Директор Холдинга Јосип Митрић потврдио је да трећег тендера за Зорку неће бити. Још увек је непознаница да ли ће та фабрика од 1. децембра бити под стечајем или ће се наћи неки нови облик приватизације.

Решење проблема, у некадашњем првом југословенском акционарском друштву и највећој фабрици хемијских производа у Југодисточној Европи, очекује се од Министрства економије и регионалног развоја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво