Очекује се мањи род малина него претходних година

Са прошлогодишњих 233 милиона долара малина је најзначајнији српски извозни производ када је воће у питању, као и годинама уназад. Највеће српско малиногорје је у Златиборском округу. Мање од два месеца пре бербе воћа које је у Србији засађено на више од 20.000 хектара, време је пролећних радова.

Лепи, пролећни дани за малинаре су право време за уређење и припрему малињака, као и за прве процене.

"Још не можемо дати коначну оцену, имамо тако-рећи пола-пола: Пола је осушених маилињака а половина у неком добром стању, тако да – видећемо", каже произвођач Борко Павић из Центра за развој пољопривреде.

Драган Богдановић из Удружења малинара "Виламет Спас" из Ариља наводи да ће бити мање рода.

"Остали су кратки заперци, видите колико је кратка, тако да ако смо прошле године имали непуних 70.000 тона, очекује се да ће ове године бити 40 одсто мање", рекао је Богдановић.

Да је прошла година са касним снегом а онда и сушом оставила трагове на малињацима, док јој овогодишње временске прилике погодују, слажу се и стручњаци.

"Засади малине су углавном изимили релативно добро у зависности од агротехнике, неки су бољи, неки су лошији, али можемо генерално рећи да леторасти ипак нису на висини на којој су некада били и можемо очекивати да ће род вероватно бити нешто нижи у односу на раније године", каже Андрија Радуловић из Пољопривредне саветодавна службе Ужице.

У последњој деценији површине под малињацима су дуплиране. Просечан принос, међутим, опада, а цене су различите, од године до године и углавном се формирају када берба увелико крене.

Шта очекују произвођачи, а шта извозници? 

Да производњу од које на неки начин зависи већина домаћинстава ужичког краја треба очувати и унапредити слажу се и произвођачи и хладњачари. Произвођачи од министарства очекују поделу и субвенције по реонима а извозници поштовање правила и у производњи и преради малине.

И једне и друге занима и цена јер је око прошлогодишње од коначних 150 динара било размимоилажења.

"Ми морамо све учинити да одржимо ту производњу малине. Нисам присталица ниске цене откупа. Ми смо ове године изашли с минималном ценом откупа са 120 динара. Сматрам да је то цена која штити произвођаче да могу са 120 динара, то је гарантована цена за износ аванса који су од нас узели", рекао је Раде Љубојевић, потпредседник ПКС-а и извозник.

Извоз малине за сада иде уобичајено највише у европске земље и по дугорочним уговорима, али се због све веће конкуренције морају тражити и нова велика тржишта попут Америке, Индије, Јапана.

Што се произвођача тиче, упркос лошим искуствима с временским непогодама претходних година нема много оних који се одлучују за осигурање. И сви су кренули у малињаке, а какав ће род бити зависиће добрим делом и од временских прилика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво