Касни сетва у Мачви

Због падавина пролећна сетва у Мачви почела је нешто касније. Сунцокрет је засејан на већини планираних парцела, а према речима стручњака, сетва кукуруза, који је најзаступљенија житарица у том крају, биће завршена за десетак дана.

Жељко Милутиновић из Дреновца код Шапца овог пролећа посејаће 12 хектара кукуруза и соје које користи за исхрану стоке. Због падавина и велике количине влаге, сетва касни, а припрема земљишта је, каже, тешка.

"Данас сам први дан у сетви. Земља је много влажна за обраду, имамо проблем са подземним водама", истиче Жељко Милутиновић.

Иако су навикли да пролећну сетву обаве до половине априла, мачвански ратари се надају да кашњење неће утицати на принос. Од влажног земљишта, већа брига им је скуп дизел.

"Са овом ценом нафте, ми уопште не можемо да уклопимо нашу производњу. Овај сунцокрет сада што сејемо, то није за тржиште, то је сунцокрет који се даје у размену за сунцокретову сачму, која нам треба, јер се ми бавимо сточарством. Поседи су нам мали, и не можемо да живимо само од ратарства", каже Милан Ивановић из Табановића.

Већина пољопривредника сеје хибриде кукуруза из група ранијих зрења. Због сигурне производње, повећавају се површине под сунцокретом.

"Сунцокрет је култура која добро подноси високе температуре и то је у неком моменту, у овом товљачком крају, ипак стабилна и сигурна производња. Пре три, четири године, увећале су се површине за скоро десет пута", каже Дарко Симић из ПССС-а Шабац.

Више је сунцокрета, а мање парцела са сојом у Мачви. Овог пролећа, на територији Шапца и у три околне општине, кукуруз ће бити посејан на око 60.000 хектара.

број коментара 0 пошаљи коментар