"Циљ новог аранжмана са ММФ-ом макростабилност као основа раста"

Српска делегација, коју предводе гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, састала се у Вашингтону са Тао Зангом, извршним директором Међународног монетарног фонда.

Тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ове финансијске институције и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата након завршетка трогодишњег аранжмана из предострожности који је Србија потписала са овом међународном финансијском институцијом и дефинисање елеманата који претходе договорима у вези са новим аранжманом у форми инструмента координације економских политика, саопштено је из Министарства финансија.

У уводној речи, Тао Занг је похвалио резултате које је Влада Србије постигла до овог тренутка и додао да је намера ове финансијске институције наставак подршке кључним реформама у Србији.

"Како бисмо одржали фискалну стабилност и истовремено обезбедили квалитетну подршку економском расту, потребно је да наставимо разговоре о будућем аранжману", рекао је Занг и додао да је посвећеност коју Влада Србије показује у спровођењу реформи доказ о јасној намери да се савладају сви изазови како би Србија напредовала још више. 

Гувернер Народне банке Србије указала је да је претходни период обележен резултатима на плану јачања макроекономске стабилности и изгледа домаће економије у условима пуне координације монетарне и фискалне политике.

Инфлација је очувана на веома ниском нивоу, премија ризика Србије је на најнижим нивоима, а повољан је и кредитни рејтинг земље, наводи се у саопштењу. 

"Уважавајући ове резултате, а тиме и ојачану отпорност домаће економије, Народна банка је у марту и априлу додатно смањила референтну стопу, на три одсто", истакла је Табаковић. 

Она је додала да је у претходном периоду битно смањено учешће проблематичних кредита, а остварено ублажавање монетарне политике, што би требало да настави да доприноси већем расположивом дохотку по основу нижих камата. 

Гувернер НБС се осврнула и на чињеницу да повољни изгледи домаће економије резултирају високом заинтересованошћу инвеститора за дугорочна улагања у Србију, чиме се потврђују постигнути резултати на унапређењу домаћег пословног амбијента, као и напредак на светским листама конкурентности. 

"Захваљујући томе, у наредном периоду очекујемо постепено убрзање раста, у овој години на око 3,5 одсто, што је најбоља гаранција да ће се наставити раст запослености и стандарда наших грађана", оценила је гувернер. 

Министар финансија Душан Вујовић се, сумирајући постигнуте резултате, осврнуо на кључне структурне реформе које су остварене, али и на оне које тек предстоје, рекавши да Влада Србије континуирано ради на спровођењу свих започетих пројеката и реформ.

Изразио је уверење да ће се такав позитиван тренд наставити са циљем даљег оснаживања домаћих финансија. 

"Постигнути резултати јесу јасан сигнал инвеститорима да улажу у српску економију и на том путу Србија непогрешиво иде у добром правцу", рекао је министа.

Нагласио је да је пажња сада усмерена на серију анализа и разговора који имају за циљ проналажење најбољег начина да се савладају преостали изазови, попут решења статуса предузећа у реструктуирању, унапређења ефикасности јавних предузећа као и реформа Пореске управе, наводи се у саопштењу.

Вујовић је нагласио да је сарадња Владе Србије са Међународним монетарним фондом успешна на свим нивоима и изразио позитивна очекивања у погледу новог аранжмана са ММФ-ом, који поред тога што неће садржати финансијску компоненту, има за циљ одржавање већ постигнуте макроекономске и фискалне стабилности у наставку започетих пројеката и реформи. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво