Пројекат гасовода Ниш - Софија у завршној фази

Србија и Бугаска ће пројекат гасовода Ниш - Софија заједнички усаглашавати пред Европском комисијом. То су се у бугарској престоници договорили министри енергетике двеју земаља, истичући да убрзавају реализацију тог посла који је приоритет и за снабдевање гасом целог региона. Нашу деоницу Унија помаже са 49,6 милиона евра.

За релизацију гасног интерконектора између Србије и Бугарске задужене су националне гасне компаније "Србијагас" и "Булгартранс-гас". Добиле су задатак да већ у наредних неколико дана направе детаљан Акциони план и мапу пута за његову реализацију уз сагласност Европске комисије.

"Србијагас је ухватио динамику реализације овог пројекта и ушао је у озбиљну фазу одређених геолошких активности, геотехничких активности, експропријације за шта су обезбеђена средства у буџету Србије за 2018. годину", каже министар енергетике Александар Антић.

У Бугаској истичу да је интеграција Западног Балкана циљ њиховог прецедавања Унији а, гледано енергетски, фокус је управо на гасном повезивању са суседима како би обезбедлили сигурност снабдевања и кокурентније цене гаса.

"Са колегама из Србије активно сарђујемо на успостављању интерконектора Бугарска-Србија. Ово је пројекат од заједничког интереса, пројекат око кога смо сви уједињени, знамо колико је значајан за читав регион и за диверсификацију извора и рута за снабдевање гасом", рекла је Теменушка Петкова, министарка енергетике Бугарске.

Гасне интерконекције покренула је Европска унија. А Бугаска већ ради на гасном повезивању и са Грчком, анализира и могућност градње гасовода до Македоније а у игру кажу, улази и гасна интерконекција с Турском јер ће имати нове количине гаса кроз "Турски ток".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво