Споразум о сарадњи Србије и Шангаја у области иновација

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је да ће владе Србије и Шангаја потписати споразум о сарадњи у области иновација и технолошког развоја.

Ненад Поповић је после састанка са министром за науку и технологије града Шангаја Жанг Кваном истакао да ће споразум између влада Србије и Шангаја омогућити чвршће повезивање Србије и Кине у области иновација, технологија, научно-истраживачке сарадње и привреде.

"Желимо да размењујемо искуства са нашим кинеским партнерима, а посебно у области изградње индустријских паркова. Наши кинески партнери из Шангаја спремни су да нам пруже најснажнију подршку у изградњи Индустријског парка у Борчи, који ће бити највећи и најмодернији индустријски парк у Југоисточној Европи", поручио је Поповић.

Министар је рекао да посебно велики потенцијал за сарадњу постоји у подручју пољопривреде, роботике, вештачке интелигенције, виртуелне стварности, екологије и развоја концепта паметних градова.

Он је истакао да Србија има одличне младе инжењере и да је инжењерство један од кључних развојних потенцијала Србије.

"Имамо одличне техничке факултете који дају савремено и употребљиво знање нашим младим инжењерима, али потребно је да привреда има раст који може да апсорбује то знање. Зато су нам важне инвестиције из Кине", објаснио је Поповић.

Министар за науку и технологије Града Шангаја Жанг Кван поручио је да је овај град спреман да пружи најснажнију подршку Србији у реализацији пројекта Индустријског парка у Борчи.

Истакао је да веома добро разуме значај овог пројекта за Србију, јер је Шангај постао ово што је данас, економски и иновациони лидер, управо захваљујући индустријским парковима који су грађени у овом граду у прошлости.

Жанг је указао да су то некада били паркови где је била смештена индустријска производња, а да се данас ту налазе и истраживачки и развојни центри где раде научници и иноватори из свих области.

Министар Поповић је, такође, изразио захвалност Кини на принципијелној подршци коју ова земља пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова, саопштио је кабинет министра за иновације и технолошки развој.

број коментара 0 пошаљи коментар