Вино из Топличког краја крчи пут ка кинеском тржишту

Топлички крај познат је по виноградарству и добром вину које се прави од аутохтоне сорте Прокупац. Квалитетна вина са овог подручја завршавају на пробирљивом светском тржишту, а ускоро би требало да крену пут Кине.

Славица и Горан Тодић из Јошанице, код Блаца, породичну традицију гајења аутохтоних сорти грожђа и производње вина, дугу 130 година,  проширили су са малих плантажа на више десетина хектара. Улагање и труд  су им се исплатили, јер су се квалитетом пробили на избирљиво светско тржиште.

"Ми смо почели прво да продајемо у Црној Гори, па у Словенији и почели смо Америку, Њујорк. Кажу да Њујорк троши више вина него многе државе и да је можда и најтеже и најзахтевније тржиште, најпробирљивије", објашњава власник винарије "Доја" из Доње Јошанице Горан Тодић.

Славица је професор виноградарства и главни саветник у начину узгоја и постизања најбољег квалитета, пре свега од аутохтоних сорти. 

"Прича са Прокупцем и вином од сорте Прокупац јесте можда наша најважнија прича када говоримо о пласману српског вина у Европу и уопште на светско тржиште вина, јер је то нешто по чему се издвајамо, по чему смо аутентични", каже власница винарије Славица Тодић.

Њихово вино пробао је и Јинси Јонг који 10 година живи у Србији.  Добар глас о квалитетном вину пронео је тако и до далеке Кине, тачније до Шангаја, одакле су се, пут Блаца запутили заинтересовани трговци. 

"Пробао сам ова вина и допала су ми се. Овде сам се уверио да праве квалитетна вина од старих српских сорти грожђа, којих само овде има. Волим Србију и људи ми се веома допадају. Надам се да ћемо направити добру пословну сарадњу, јер желим да туристе из Кине доведем да пробају укусе Србије", истиче Занг Јонг из Кине.

 Јинси Јонг каже да може да прода више од 150.000 литара на годишњем нивоу.

"Ја мислим да убудуће могу да продам и целу количину коју произведу и да радим са 'Дојом' цели живот", напомиње Јинси Јонг. 

Нове пословне понуде захтевају проширивање производње, па ће се тако засади грожђа са 30, колико их сада има, проширити на 100 хектара, претежно аутохтоних сорти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво