Ружић: За пројекте локалних самоуправа 320 милиона динара

Од 120 градова и општина које су се пријавиле за коришћење средстава из Буџетског фонда за локалне самоуправе, њих 59 добиће 320 милиона динара за приоритетне пројекте.

Уговоре о преносу средстава је са представницима општина и градова потписао Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Ружић истиче да је задовољан што је, после шест година, влада успела да обезбеди 320 милиона динара за реализацију пројеката за које су аплицирале јединице локалне самоуправе.

Та средства ће, указао је, послужити за задовољење општег интереса у складу са приоритетима које су те општине дефинисале.

Оценио је значајним и то што је 120 општина и градова ове године аплицирало за пројекте, као и што је од 171 предлога пројекта документација у 90 одсто случајева била исправна.

"То говори о потенцијалу и капацитетима које јединице локалне самоуправе сада имају, док је раније било критика да тих пројеката нема довољно", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе новинарима уочи потписивања уговора са представницима општина и градова.

Оно што је била отежавајућа околност, наводи Ружић, јесте што и поред великог броја пројеката који су стигли, а чија вредност је више од две милијарде динара, министарство средства поделило у оквиру 320 милиона који су опредељени за те пројекте.

"Лимитираност средстава омогућила је издвајање средстава за само 59 општина. Оно на чему ћу ја као министар инсистирати јесте да се у наредној години фонд увећа. Верујем да ћемо ту имати подршку од министра финансија и премијерке", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе.

Објаснио је да је овогодишњи конкурс за пројекте имао три циља, од којих је најважнији био издвајање средстава за санацију – школа, зграда управе, водоводне и канализационе мреже.

У том делу финансијска подршка омогућена је за 33 локалне самоуправе у износу од 262 милиона динара.

Ружић је истакао да је подршка градовима и општинама у том делу изузетно важна ,као и да је министарство настојало да буде у складу са пронаталитетном политиком владе, због чега су четири општине добиле средства за повећање капацитета предшколских установа.

Други циљ, додаје министар, био је унапређење саме управе или е-Управе, где је 48 милиона динара добило 18 локалних самоуправа.

Као последњи циљ конкурса Ружић је навео афирмацију – културних, спортских и традиционалних вредности, где је помоћ добило осам локалних самоуправа, а за шта је опредељено нешто више од 10 милиона динара.

"То је посебно важно како би се очувале културне вредности које Србија баштини", поручио је министар државне управе и локалне самоуправе.

Истакао је да је, у сваком случају, ово велики дан за – општине, министарство и владу, посебно имајући у виду да је Влада Србије опредељена за побољшање живота грађана свих јединица локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи