Политички и економски односи Србије и Турске на високом нивоу

Министар рударства и енергетике Александар Антић и турски министар енергетике и природних ресурса Берат Албајрак оценили су да су политички и економски односи две државе на изузетно високом нивоу, као и да је у узајамном интересу јачање сарадње у области енергетике, пре свега са становишта сигурности снабдевања кључним енергентима, првенствено гасом.

Александар Антић и Берат Албајрак су се састали у Берлину на маргинама "Берлинског дијалога о енергетској транзицији 2018", на коме је Антић учествовао на позив немачког министра економских послова и енергетике Петера Алтмајера и министра спољних послова Хајка Маса.

"Са колегом Албајраком разговарао сам о кључним гасним пројектима и интерконекцијама и значају који оне имају за регион, имајући у виду значај диверсификације праваца и извора у снабдевању гасом и да је сигурно снабдевање тим енергентом од приоритетне важности за развој привреде сваке земље", рекао је Антић, наведено је у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Осим тога, додао је Антић, током сусрета договорено је интензивирање комуникације и сарадње и као део укупних припрема за најављени билатерални сусрет председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и председника Србије Александра Вучића.

У саопштењу пише да се Антић на маргинама "Берлинског дијалога о енергетској транзицији 2018" састао и са представницима немачке компаније "Андрик хидро" која је ангажована на ревитализацији наших најзначајнијих хидро постројења, као и са представницима фирме "50 Hz" која је заинтересована за сарадњу и унапређење преносних и дистрибутивних мрежа, као и за процесе подршке балансирања енергије из обновљивих извора енергије (ОИЕ).

У саопштењу се наводи да је "Берлински дијалог о енергетској транзицији 2018" један од најзначајнијих енергетских скупова у Европи, на којем је овог пута учествовало 30 министара енергетике земаља Европе и света, као и велики број еминентних компанија у тој области. 

На скупу су разматрани глобални приоритети у вези са енергетском транзицијом, као и глобални циљеви за повећање коришћења ОИЕ. 

"Србија у овом инвестиционом циклусу реализује велики број пројеката из ОИЕ, који нас стављају у ред држава које плански улажу у зелену енергију, прате глобалне трендове и остварују енергетске циљеве", оценио је Антић.

Указао је да то што ће на мрежи у наредне две године бити нових 500 мегавата из обновљивих извора, представља показатељ да се приближавамо циљу да до 2020. године имамо 27 одсто струје из ОИЕ, али и да са таквим трендом морамо да наставимо.

"Чињеница да је велики број немачких компанија заинтересован за улагање у Србију, знак је да нас препознају као политички и економски стабилну државу, која се убрзано развија", закључио је Антић, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво