ММФ задржао процену раста БДП-а Србије на 3,5 одсто за 2018.

Међународни монетарни фонд (ММФ) задржао је пројекцију раста бруто домаћег производа Србије за 2018. годину на 3,5 одсто, а толику стопу предвиђа и за 2019. годину.

У ревидираном извештају "Перспективе светске економије", објављеном данас на званичном сајту ММФ-а поводом пролећног заседања Фонда и Светске банке у Вашингтону, процењује се да ће инфлација у Србији у овој години износити 2,7 одсто, а догодине три процента.

Такође се предвиђа да ће дефицит биланса текућих плаћања у овој години бити смањен са прошлогодишњих 4,6 посто БДП-а на 4,5 процената, а ММФ очекује да ће у 2019. он додатно опасти на 4,1 одсто БДП-а.

Стопу незапослености у Србији ММФ пројектује на 14,3 одсто у овој години, а за наредну годину на 14,0 одсто.

ММФ је такође задржао прогнозу раста глобалне економије за ову и наредну годину на нивоу од 3,9 одсто, што ће бити најбржи раст светске економије од 2011. године.

У ревидираном извештају се наводи да ће глобална трговина ове године порасти за 5,1 одсто, што ће такође бити њен најбржи темпо раста у последњих седам година.

Пројекција привредног раста еврозоне за ову годину је ревидирана навише на 2,4 одсто, са 2,2 одсто пројектованих пре три месеца, док ће кинеска економија ове године порасти по стопи од 6,6 одсто, што је успоравање у односу на раст од 6,9 одсто из 2017. године.

Економија САД ће, сматра ММФ, ове године остварити раст од 2,9 одсто, што је више у односу на јануарску прогнозу од 2,7 одсто, као и од експанзије од 2,3 одсто, коју је америчка економија остварила прошле године.

"Америчка економија ће до 2020. године имати бенефите од пореских резова које је у децембру прошле године озаконио председник Доналд Трамп", наводи се у извештају.

Процењује се да ће привредни раст Индије надмашити раст Кине, и да ће ове године порасти по стопи од 7,4 одсто, док ће раст јапанске економије успорити на 1,2 одсто са 1,7 одсто из 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво