Љајић се нада решењу за "Агрокор" до краја године

Србија је заинтересована да се проблем "Агрокора" реши што пре и то успешно, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и изразио наду да ће процес реструктурирања концерна, који се одвија у добром смеру, до краја године бити окончан.

Расим Љајић је новинарима на Бледу, после регионалног министарског састанка о питањима везаним за функционисање хрватског концерна, рекао да је "'Агрокор' дефинитивно регионални проблем иако је изворно настао у Хрватској, али та криза могла је да угрози мање или више економије свих земаља у којима послује и зато смо судбински заинтересовани да се овај процес успешно оконча".

Министар је оценио да је пређен добар део пута и да има пуно разлога да будемо оптимистичнији него пре пет-шест месеци. 

"Верујемо да ће се прича око 'Агрокора' до краја године окончати", истакао је Љајић.

Захвалио се потпредседници Владе Хрватске и министарки економије Мартини Далић на подробним информацијама о корацима у процесу реструктуре "Агрокора", додајући да "земље региона једино заједнички проблеми и муке могу натерати на овакав вид сарадње који може бити добар модел за решавање и других отворених питања између наших држава".

"Верујемо да смо на добром путу за цео систем 'Агрокора', с приступом који је позитиван и који у коначници може да да добар резултат, посебно имајући у виду какав је сценарио могао да настане у случају да овај процес није овако започет", навео је Љајић.

Указао је да све српске компаније из састава "Агрокора", које запошљавају 11.000 људи и сарађују са 2.000 добављача, послују стабилно, изразивши наду да ће се то наставити у наредном периоду и да ће оне извршавати обавезе према држави и добављачима.

"Надам се ћемо на јесен, када се овај процес оконча, имати поново састанак у истом саставу где ћемо имати прво пролазно време да видимо докле се дефинитивно стигло у процесу реструктурирања 'Агрокора'", рекао је Љајић.

Упитан да прокоментарише како гледа на интересовање српских компанија за куповину "Агрокорових" фирми у Србији, министар је рекао да посао Владе, нити државе, није да се на било који начин меша у власничке односе једне приватне компаније.

Говорећи о намерама нових власника концерна, Љајић је оценио да не верује да ће руске банке, нити амерички фондови одлучити да се баве дугорочно овим послом.

"Они се дугорочно не баве овим послом, али ће имати интерес да повећају вредност компаније како би добили више новца. Хоће ли се јавити и нека компанија из Србије? Вероватно да за оне компаније које послују у Србији", навео је Љајић.

Хрватска министарка привреде Мартина Далић је изјавила да је постизањем начелног споразума међу повериоцима "Агрокора" отворен пут за постизање коначне нагодбе, да очекује интензиван рад како би до 10. јула био изгласан текст нагодбе и да је прерано говорити о томе ко ће бити будући власници "Агрокора".

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је нагласио да подржава стабилизацију "Агрокора" и да поздравља повратак "Меркатора" у БиХ.

"Тај процес је успешан и 'Меркатор' је та светла тачка. За нас је важно да редовно измирује своје обавезе према добављачима, а можемо рећи да је 'Конзум' такође ушао у фазу стабилизације, али су рокови према добављачима лошији него што је то у случају 'Меркатора'", изјавио је Шаровић.

Министар економије Словеније Здравко Почивалшек је рекао да је за Словенију најважније да се створе услови за реструктурирање "Меркатора" и да не може спекулисати о намерама нових власника, тј. банака, осим да банке генерално нису заинтересоване да буду власници.

Генерална директорка Директората за унутрашње тржиште и конкуренцију у црногорском министарству економије Биљана Јакић истакла је да подржава све активности које ће довести до реструктурирања и стабилизације "Агрокора".

"У Црној Гори послују 'Меркатор' и 'Ледо', компаније су стабилне, а у складу са договором поштују обавезе према добављачима и држави и плаћају обавезе", изјавила је Јакићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво