Представљени програми подршке технолошким иновацијама у Врању

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић представио је привредницима у Врању два програма за подршку технолошким иновацијама за које је, како је прецизирао, у овој години издвојено 400 милиона динара.

"Преко Фонда за иновациону делатност расписали смо конкурс за два програма за развој иновација. Први је Програм раног развоја, за микро и мале компаније до три године старости, где држава финансира до 85 одсто вредности пројекта и даје бесповратно десет милиона динара по пројекту", рекао је Поповић у Скупштини града Врања.

Како је додао, други програм је Програм суфинансирања иновација, намењен микро, малим и средњим предузећима, где држава финансира максимално 70 одсто вредности пројекта и даје бесповратно 36 милиона динара.

Поповић је нагласио да Влада Србије жели да помогне српским предузетницима, стартапима и предузећима да развијају и примењују иновације које ће их учинити конкурентнијим на тржишту.

"То значи нова радна места и повећање плата у тим предузећима, а самим тим и раст пензија и повећање животног стандарда свих грађана. То је будућност Србије", рекао је Поповић.

Навео је да улагањем у приватни сектор кроз ове програме Влада жели да допринесе развоју иновационих технологија у Србији, а посебно бољем позиционирању српских иновационих компанија на иностраним тржиштима. 

"Коначну одлуку о финансирању пројеката доноси независна експертска комисија, а уз помоћ међународно признатих рецензената, што обезбеђује максималан квалитет и транспарентност приликом одлучивања", рекао је Поповић.

Нагласио је да се пријава на конкурс у потпуности подноси дигиталним путем, преко интернет портала Фонда за иновациону делатност, уз напомену да конкурс траје до 1. јуна ове године.

"Пољопривредници на југу Србије нису били довољно информисани о подстицајима" 

Градоначелник Врања Слободан Миленковић је рекао да су за привреднике кључни информисаност и мотивисаност.

"Мислим да наши привредници овде на југу Србије нису били довољно информисани о свим подстицајима и средствима која могу да добију. Осим информисаности, важно је да привредници буду и мотивисани да побољшају своју производњу а самим тим и продуктивност и пласман на тржишту. Мислим да је данашњи говор министра много приближио привредницима управо то и да ће у наредном периоду наши привредници са југа Србије аплицирати за ове програме", рекао је градоначелник Врања. 

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац позвао је све привреднике да се пријаве за јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама који је, како је подсетио објављен 2. априла.

"Досадашњи резултати показују видљиве помаке у развоју иновативног предузетништва у Србији. Наши корисници средстава данас су присутни и конкуретни на светском тржишту. Настојимо да све више буде таквих успешних примера. Захваљујући повећаним буџетским стедствима, Фонд и ове године нуди подстицаје за изградњу и јачање предузећа заснованих на знању", рекао је Ракоњац.

Помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Саша Лазовић је рекао да не постоји разлике у људским капацитетима и потенцијалима.

"Расподела потенцијала да стварамо нове идеје је свуда исти, и у Врању и у Београду и у Аустралији и у Америци", рекао је и додао да озбиљне и одговорне државе, каква је и Србија, стварају окружење да се тај потенцијал развија.

Министар Поповић је током посете Врању одржао и састанак са градоначелником Миленковићем са којим је разговарао о иновационим потенцијалима индустрије Врања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво