Хрватска привредна комора после пет година поново у Београду

Хрватска привредна комора поново ће, након пет година од затварања, отворити своје представништво у Београду. У среду у Београд долази и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, сазнаје "Танјуг".

Представништво Коморе биће отворено сутра, уз откривање свечане табле на улазу у зграду где ће бити њено седиште, на Топличином венцу у Београду.

"Ово је наставак сарадње из фебруара, када је председник Вучић са 20 српских компанија био у Хрватској. Тада је јасно истакнут значај привредне сарадње две земље", кажу у Хрватској привредној комори.

У амбасади Хрватске у Србији оцењују да је отварање Хрватске коморе у Србији након 2013. године значајан догађај за свеобухватну сарадњу две земље и наводе да ће истог дана за високе званице из Србије и Хрватске бити организован и свечани пријем у једном од београдских хотела.

У хрватској комори је потврђено и да ће међу званицама на свечаности бити и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који ће, са председником Хрватске привредне коморе Луком Буриловићем, званично отворити канцеларију у Београду.

Јандроковић је први високи хрватски званичник који долази у званичну билатералну посету Србији у последњих неколико година.

Председник Сабора долази на позив председнице Народне скупштине Србије Маје Гојковић.

За Србију је веома значајна сарадња два парламента када је реч о ЕУ интеграцијама, али и по сваком другом питању.

Привредни показатељи 

Што се тиче привредних показатеља укупна робна размена између Србије и Хрватске у 2017. години износила је 1,027 милијарди евра и бележи повећање за 14,2 одсто у односу на 2016. годину.

Извоз у Хрватску износио је 550,7 милиона евра, што је за 17,6 процената више у односу на 2016. годину.

Увоз из Хрватске повећан је за 10,4 процената у односу на 2016. годину и износио је 476,3 милиона евра а, суфицит Србије у робној размени у прошлој години износио је 74,4 милиона евра.

Према анализама Привредне коморе Србије, могућности за повећање српског извоза постоје, осим у традиционалним секторима чији производи су већ присутни на хрватском тржишту, и у текстилној индустрији, индустрији пластике, намештаја, машинској, индустрији папира и производњи млечних производа.

Српски привредници, осим за повећање трговинске размене са Хрватском, посебно су заинтересовани за инвестирање у Хрватској и друге више облике привредне сарадње са хрватским компанијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво