Шта раде дронови на пољима чачанског краја

Примена савремених технологија не заобилази ни старе традиционалне послове попут ратарских. Пољопривредници су свесни предности примене информационих технологија, попут дронова за надзор усева. Радо би беспилотне летелице користили и у сетви, али кажу, на малим поседима то је прескупо.

У пословима на пољима многи пољопривредници Моравичког округа користе савремену механизацију, а савете стручњака и иновације радо прихватају.

"Mи за сада немамо неко искуство са тим, вероватно ће у наредном периоду бити тога и ми ћемо то сигурно прихватити ако буде боље, а очекујемо да буде боље", каже Тихомир Јовановић, пољопривредник из Заблаћа.

Дигиталних фарми у чачанском крају нема, али се беспилотне летелице којима се даљински управља већ користе за процену стања парцела.

"Добијате податке о заравњености површине, односно присуству или одсуству микродепресија које јако утичу како на квалитет сетве, тако и на квалитет ницања и касније на укупни квалитет биљака, на њихове физиолошке потенцијале", каже Снежана Танасковић, ванредни професор на Агрономском факултету у Чачку.

Агрономски факултет у Чачку развија софтвере за примену у прецизној пољопривреди. И мисија новосадских научника је да информационе технологије повежу са плодним пољима и да уз помоћ савремених уређаја пољопривредници имају увид у сваки део њиве.

"Путем дронова или сателита, он тачно може да види како његова биљка расте, како напредује, где расте боље, где расте лошије и на основу тих снимака већ може да се ради предикција приноса", каже Владан Минић, истраживач сарадник Института "Биосенс".

Због уситњених поседа у чачанском крају ипак, кажу, није могуће користити дронове у сетви.

"Максималне површине су негде око пола хектара, значи то би била јако скупа нова технологија, док друге савремене технологије пољопривредни произвођачи максимално употребљавају, примењу на својим парцелама и поседима, али што се тиче дронова конкретно, то је стварно за овде непримењиво", каже Снежана Марковић Ђуровић из Центра за развој села Заблаће.

Ратари ће у чачанском крају и убудуће сејати по старом и сами надгледати имања, јер им је нова технологија и даље, кажу, недостижна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво