Србија и Сан Марино: Уговор о избегавању двоструког опорезивања

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и државни секретар за спољне послове Сан Марина Никола Ренци потписали су Уговор између влада две земље о избегавању двоструког опорезивања и спречавања пореске евазије у односу на порезе на доходак.

"Овај уговор је важан и за Србију и Сан Марино, како бисмо спречили неке злонамерне критике које често долазе од неких земаља које су измислиле разне пореске рајеве", рекао је Ивица Дачић.

Приметио је да су они велики, па је њима то изгледа дозвољено, а другима није.

"Веома често смо ми изложени критикама и Ренци је на ту тему рекао да би он волео да Сан Марино престане да буде порески рај, а да буде само рај", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за штампу са Ренцијем, првим шефом дипломатије Сан Марина у посети Београду у последњих 13 година.

Ренци је оценио да ће потписани споразум засигурно значајно побољшати комерацијалне и економске односе две земље.

Указао је да Сан Марино има са 24 земље потписан такав споразум, и да је он значајан јер показује колико је Сан Марино напредовао у усклађивању са међународним правилима.

"Ми имамо веома сложен процес сарадње са ЕУ преко специфичног споразума. Сваког месеца Сан Марино одлази у Брисел да би водио разговоре заједно са Монаком и Андором. Уверени смо да је то споразум који поштује посебности малих земаља и с друге стране задовољава очекивања ЕУ", рекао је Ренци.

Додаје и да тај споразум може да доведе до ситуације у којој би били задовољни Унија и мале земље.

Подсетио је да је Сан Марино од 2008. прошао велике реформе и да се усагласио са међуанродним захтевима у области борбе против прања новца, као и свих појава које могу да доведу до поремећаја на тржишту.

"То нам је омогућило да будемо у потпуности транспарентни у деловању, а наше знање и брзина пружања услуга су занимљиви онима који желе да инвестирају у Сан Марину", рекао је први шеф дипломатије Сан Марина.

Унапређење сарадње две земље

"Без обзира што је Сан Марино у окружењу ЕУ и Италије, ипак можемо да нађемо одговарајуће начине како да билатерално сарађујемо у – економији, образовању, култури, трговини, финансијској области", рекао је Дачић.

Наводи да две земље могу још више да развију своје односе. 

"Мислим да је то веома значајан подстицај и важна посета, која може да да подстицај даљем развоју односа. Имамо добре билатералне односе, али они нису довољно развијени", констатовао је Дачић поводом посете Ренција.

Рекао је да две земље треба да унапреде политички дијалог, размењују што више посета, и да траже начине за сарадњу у различитим областима.

Указао је да је спољнотрговинска размена са том земљом прошле године износила свега 300. 000 евра.

Указао је да је Сан Марино на референдуму одбио да покрене иницијативу за чланство у ЕУ, али и да се ради о земљи која има много већи доходак по глави становника него што има Србија.

"Волели бисмо да Сан Марино овде задржи амбасаду", рекао је Дачић додајући да Сан Марино има веома добра искуства пре свега из области финансија и сарадње са европским институцијама.

Пренео је да је саговорника упознао са проблеима око Косова и Метохије, подсећајући да је Сан Марино у "општој еуфорији која је владала на почетку, када је дошло до једностраног проглашења независности, признао Косово".

"Пошто је од тада прошло десет година упознао са га целом историјом случаја, проблемима које имамо, односном према нашој културној баштини, која није само српска, већ је хришћанска, са ставовима многих земаља које нису признале или које повлаче одлуке о признају, као и Ватикана који није признао независност Косова", рекао је Дачић.

Посета, како је рекао, је била прилика и за ажурирање билатералне агенде.

Указао је да Сан Марино има јако развијен индустријски сектор, који је, у време банкарске кризе, одржао јако висок ниво националног дохотка.

"Овим данас смо отворили нови лист сарадње између наше две земље и надам се да ћемо моћи да напредујемо још боље, направимо меморандум о разумевању где би дефинисали шта може да нас интересује у будућности", рекао је Ренци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво