Чадеж: Због сиве економије сваки дан изгубимо километар ауто-пута

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је у емисији "Узми рачун и победи" да због сиве економије Србија сваки дан изгуби километар ауто-пута, као и да нема сектора у привреди који није погођен нелегалном конкуренцијом.

Марко Чадеж наводи да бројке показују да су сектори услуга, малопродаје, туризма и текстила најизложенији сивој економији, те да је чак 60 одсто текстилне робе на домаћем тржишту везано за сиву зону.

"На пијацама можете наћи шверцовану робу која нема ниједан сертификат државе Србије", рекао је Чадеж гостујући у емисији "Узми рачун и победи" на РТС-у.

Он је указао на комплексне проблеме као што су начин царињења и тарифни царински бројеви и одређивање цене при увозу, наводећи да је више од 100 иницијатива ПКС у протеклих годину дана било везано за борбу против сиве економије.

Као пример позитивне сарадње ПКС са привредним субјектима Чадеж је навео недавно успешно спровођење заједничке акције у спречавању шверца пољопривредне агромеханизације из других земаља.

Чадеж је истакао да је легална привреда највећи губитник у сивој економији и указао да је важно да држава учини све што је могуће у борби против нелегалне конкуренције.

Он, такође, сматра и да привредници који легално послују и редовно плаћају порезе треба да упућују на проблеме и на то у којим би сегментима институције и инспекције могле боље да раде свој посао.

Председник ПКС је похвалио НАЛЕД за системско и координисано бављење проблемом сиве економије кроз увезивање разних сегмената у државној администрацији како би борба против сиве економије била ефикаснија.

"То још увек не значи да ћемо добити тај рат, али бар можемо да кренемо у сузбијање сиве економије", казао је Чадеж.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво