Аустрија спремна да улаже у мини хидроелектране у Србији

Министар рударства и енергетике Александар Антић разговарао је са новоименованим амбасадором Аустрије Николаусом Лутеротијем који је изразио спремност за даље јачање сарадње у енергетици, посебно у изградњи мини хидроелектрана.

"Спремни смо за даље јачање сарадње, посебно у изградњи мини хидроелектрана, имајући у виду значајан хидроенергетски потенцијал Србије. Такође, постоји изражени интерес аустријских компанија за примену највиших технологија у области побољшања енергетске ефикасности у зградарству", указао је амбасадор Лутероти, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Антић је истакао да енергетски сектор игра значајну улогу у привредној сарадњи две државе имајући у виду велики број пројеката који је у поступку реализације, а у које спадају и ревитализације енергетских објеката.

"Пример добре праксе је ревитализација ХЕ Зворник, коју спроводи аустријски партнер, предузеће Војт хидро", изјавио је Антић.

Антић је истакао и да су укупни економски односи две државе на највишем нивоу и означио Аустрију као једног од најзначајнијих трговинских партнера Србије.

Антић је указао на низ билатералних сусрета званичника две земље на којима је констатовано да постоји простор за проширење економске сарадње Србије и Аустрије, наводи се у саопштењу.

Амбасадор је нагласио значај аустријских инвестиција у Србији, имајући у виду висину досадашњих улагања, уз осврт на чињеницу да тамошње компаније располажу богатим искуством и високим нивоом експертизе када се говори о енергетској ефикасности, обновљивим изворима енергије, као и заштити животне средине.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. апр 2018, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

Tako znaci! Domacim investitorima se onemogucava taj razvoj, a zovu se stranci da ulazu. Hoce li ista u Srbiji ostati srpsko ???