Рекордан број откривених фирми које раде на црно

За више од две године Пореска управа и Инспекција рада откриле су преко 3.000 фирми које су у потпуности радиле на црно. Колико су дуго тако пословали, власници никад не отркивају. По величини, односно по броју запослених, без дилеме рекордер је фабрика у околини Трговишта.

Праву фабрика обуће, са 49 радника инспектори су открили у околини Трговишта. Радила је у потпуности на црно. То је до сада највећа фирма, а откривена је у месецу који је био рекордан.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић наводи да су у марту да открили 112 нерегистрованих субјеката, што је до сада највећи број у току једног месеца.

Најчешће су, додаје, у питању трговинске и угоститељске фирме, а има и дечјих вртића.

Поред казне која је и до два милиона динара, уз прекршајну или кривичну пријаву, власник фирме на црно дужан је да плати и порез на основу процене о оствареном приходу.

Пореска полиција је у првом тромесечју ове године посебну пажњу посветила откривању нелегалних делатности, које се служе савременом комуникацијом.

Главна инспекторка Пореске полиције Нада Новосел објашњава да се ради о лицима која робу продају на црно у становима и другим помоћним магацинима, а рекламу за продају те робе врше путем интернета.

"У овом периду поднели смо 10 кривичних пријава и одузели робу у вредности 36 милона динара", наводи Нада Новосел.

Колико је нерегистрованих фирми у Србији, за сада постоји само процена.

Добра вест је да већина њих након откривања прелази у легално пословање.

У Србији 17,2 одсто нерегистрованих фирми

Иван Радак из Наледа каже да је анализа сиве економије показала да у Србији има 17,2 одсто нерегистрованих привредних субјеката.

"То би у укупном броју фирми било 65.000 појединаца и фирми које раде потпуно на црно", прецизира Радак.

Истраживање је открило да и у легалним фирмама, око 15 одсто послова пролази кроз сиву зону.

"Ми смо негде на нивоу балтичких земаља, с којима смо се поредили у овој студији. Међутим, код нерегистрованих предузећа, ми у Србији имамо три пута више таквих фирми него балтичке земље", истиче Радак.

Због тога познаваоци сматрају да је откривање фирми на црно кључ борбе против сиве економије.

Посао инспекторима у многоме олакшава то што им за улазак на приватни посед више није потребна пратња полиције – довољан је судски налог.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 07:29) - Bob [нерегистровани]

Nerad

Gde ste bili do sada. Firme po Srbiji rade na crno I po vise od 10 godina. Nekada imaju po 20 zaposlenih a prijavljeni samo gazda, njegova zena i sin. Decenijski nerad inspekcija.

(понедељак, 16. апр 2018, 01:26) - anonymous [нерегистровани]

Dragi inspektori

Da odete u Novi Pazar i da krenete tamo da cesljate firme, zatvorili biste sigurno 70% objekata.