Како ће сиријска криза утицати на цене нафте?

Узавреле политичке тензије Запада и Русије око Сирије усијавају и светско нафтно тржиште. Цене сирове нафте су на трогодишњем максимуму, па барел "брента" на лондонској берзи премашује 72 долара. Какве су прогнозе и колико ће то утицати на цене на нашим пумпама?

Напори ограничења производње земаља извозница нафте чланица ОПЕК-а и Русије у првом тромесечју већ су подигли цене црног злата више од пет одсто. Међународна агенција за енергетику саопштава да су од примене тог договора десет пута смањене и залихе.

"Тренутно чак и потражња за нафтом расте по стопи од 1,5 милиона барела дневно, а политичка подривања угрожавају нафтне инвестиције", наводи министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих.

Страх од ратних сукоба у Сирији додатно пумпа цене нафте.

"Напетости и војнобезбедносна дешавања у региону источног Медитерана може потецијално да угрози руте снабдевања, односно путеве којима се нафта транспортује ка одредиштима ка целом свету, из стратешки важног региона, односно региона у свету с набогатијим извориштима нафте", наводи Александар Завишић из компаније "Капитал РС".

Због нових геополитичких турбуленција, нафтне компаније ових дана праве нове калкулације јер, прогноза за 2018. да ће се барел кретати око 60 долара, више не важи. Уз то, српско тржиште зависи од увоза нафте.

"Уколико се настави раст овим темпом какав је последњих пет дана, рецимо наредних месец дана може се очекивати и повећање цена горива на бензинским станицама јер просто нафтне компаније немају могућност да понуде гориво по нижим ценама. Уколико заиста драматично дође до скока сирове нафте, веома је важно колико свака земља има залиха", каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Поред већ постојећих резерви нафтних компанија и државе, праве се и додатне залихе горива.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво