Како ће сиријска криза утицати на цене нафте?

Узавреле политичке тензије Запада и Русије око Сирије усијавају и светско нафтно тржиште. Цене сирове нафте су на трогодишњем максимуму, па барел "брента" на лондонској берзи премашује 72 долара. Какве су прогнозе и колико ће то утицати на цене на нашим пумпама?

Напори ограничења производње земаља извозница нафте чланица ОПЕК-а и Русије у првом тромесечју већ су подигли цене црног злата више од пет одсто. Међународна агенција за енергетику саопштава да су од примене тог договора десет пута смањене и залихе.

"Тренутно чак и потражња за нафтом расте по стопи од 1,5 милиона барела дневно, а политичка подривања угрожавају нафтне инвестиције", наводи министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих.

Страх од ратних сукоба у Сирији додатно пумпа цене нафте.

"Напетости и војнобезбедносна дешавања у региону источног Медитерана може потецијално да угрози руте снабдевања, односно путеве којима се нафта транспортује ка одредиштима ка целом свету, из стратешки важног региона, односно региона у свету с набогатијим извориштима нафте", наводи Александар Завишић из компаније "Капитал РС".

Због нових геополитичких турбуленција, нафтне компаније ових дана праве нове калкулације јер, прогноза за 2018. да ће се барел кретати око 60 долара, више не важи. Уз то, српско тржиште зависи од увоза нафте.

"Уколико се настави раст овим темпом какав је последњих пет дана, рецимо наредних месец дана може се очекивати и повећање цена горива на бензинским станицама јер просто нафтне компаније немају могућност да понуде гориво по нижим ценама. Уколико заиста драматично дође до скока сирове нафте, веома је важно колико свака земља има залиха", каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Поред већ постојећих резерви нафтних компанија и државе, праве се и додатне залихе горива.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 13. апр 2018, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

Цена је била 100 долара за барел пре 4 године

Када су пре 4 године цене нафте драстично пале на пумпама је остала непромењена цена. Сада цена још није на нивоу од пре 4 године када је била скоро 100 долара за барел, тако да цена на пумпи може само да пада, осим ако се неко није острвио и мисли да је народ глуп и не схвата ко диктира цену на пумпи.

(петак, 13. апр 2018, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Uticaće tako da ćemo početi da pravimo rupe u patosu automobila i pomoću nogu ćemo ih pokretati baš kao i Fred Kremenko :)