Детроитска тројка тражи 34 милијарде долара

Некад моћни произвођачи аутомобила траже од Конгреса САД спасилачки пакет од 34 милијарде долара уз опомену да би њихов крах изазвао пропаст целе аутоиндустрије земље. Прошлог месеца Конгрес "великој тројци" из Детроита одбио тражену помоћ од 25 милијарди долара.

У борби за преживљавање, некад моћни детроитски произвођачи аутомобила траже од Конгреса САД спасилачки пакет од 34 милијарде долара - далеко више од 25 милијарди које нису успели да добију прошлог месеца - уз обећање да ће смањити радну снагу, плате руководећем кадру и број производних линија и модела.

Џенерал Моторс и Крајслер кажу да им је неопходна инфузија готовине до краја године, уз опомену да ће ако падну, са собом повући целокупну аутоиндустрију земље.

Крајзлер каже да му до краја године треба 7 милијарди долара, а Џенерал Моторс тражи 4 милијарде за прву помоћ и још 18 милијарди долара "да би се одржао на површини и суочио са још тежим економским бурама".

Мрачна предвиђања

Форд је изнео повољнији извештај, док су друга два члана америчке "велике тројке" осликали најмрачније могуће последице до сада, са затвореним фабрикама и масовним отпуштањима, до којих би дошло ако Конгрес хитно не прискочи у помоћ.

"Ако акција изостане, биће погођене многе америчке породице као и опоравак целокупне америчке привреде, што би премашило планиране трошкове подршке посрнулој индустрији, која задире у сваки округ сваке државе нације", рекао је директор Крајслера Фриц Хендерсон.

Управо објављене бројке о продаји аутомобила у САД доказ су озбиљности сутуације. Продаја Џенерал Моторса и Крајслера пала је у новембру за више од 40 одсто, док је Форд укњижио пад продаје својих возила од 31 одсто.

Вође демократа у Конгресу кажу да би могли да сазову највише законодавно тело следеће недеље да још једном покуша да изгласа закон о спасавању аутоиндустије, али само ако произвођачи покажу да имају планове који заслужују помоћ.

Форд се нада брзом опоравку

Форд који далеко боље стоји од Џенерал Моторса и Крајслера тражи отврање кредитне линије од 9 милијарди долара да би стабилизовао пословање, али планира да тај новац не користи осим ако неко други из "велике тројке" не прогласи банкротство.

Фордов план предвиђа да ће се компанија вратити у финансијску равнотежу или чак отварити зараду 2011. године. До краја ове године Форд намерва да број продаваца смањи за 600, на 3.790.

План опоравка наводи да ће Форд уложити 14 милијарди долара током наредних седам година у смањење потрошње горива својих модела и побољшање укупног учинка своје флоте за просечно 14 одсто већ наредне године, убрзаном продукцијом електричних и електро-бензиских аутомобила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво