Борд ММФ-а одобриће споразум са Србијом

Споразум који је постигнут прошлог месеца са Србијом, Борд Међународног монетарног фонда одобриће 19. децембра, изјавила представница Србије у Светској банци у Вашингтону Биљана Хронеос-Красавац.

Борд ММФ-а одобриће споразум са Србијом 19. децембра, који је потписан прошлог месеца, изјавила представница Србије у Светској банци у Вашингтону Биљана Хронеос-Красавац.

"Можемо да кажемо да ће аранжман бити одобрен у редовној процедури, 19. децембра на Борду ММФ-a, с обзиром да се Србија показала као земља која има врло високе резерве, скоро 10 милијарди евра, и да још увек има приступ страном финансирању, односно приступ кредитима из иностранства, што је оцењено као веома позитивно", изјавила је Хронеос Красовац у интервјуу Гласу Америке.

Хроноес-Красавац је подсетила да је реч о такозваном стенд-бај аранжману, односно аранжману прилагођавања новонасталој ситуацији, чија је основна сврха рестриктивна фискална и монетарна политика, а ту су и одговарајуће мере које спречавају угрожавање финансијског, односно банкарског система.

"Средства којима можемо да приступимо су у износу од 520 милиона долара, што није претерано велика сума, али наша влада се поставила веома стриктно према условима које је ММФ поставио, у смислу да неће доћи до повлачења средстава уколико за то заиста и не буде постојала потреба", навела је представница Србије у Светској банци.

Последице светске финансијске кризе и у Србији

Хронеос-Красовац је из угла Светске банке оценила да се светска финансијска криза полако прелива у Србију и да се у новим отежаним околностима смањује и успорава прилив капитала, а самим тим и економски раст.

"Ми ћемо се сусрести са средњорочним последицама кризе. Очекујемо да ће се то десити наредне године, и у том случају врло је важно да сви актери и сви креатори економске политике Србије буду на истој линији, да брзо и ефикасно реагујемо и да имамо акциони план, уколико се ствари окрену у супротном правцу. За сада је ситуација доста солидна", истакла је она

Хроноес-Красавац је навела да ми још увек нисмо имали никаква озбиљнија деловања, што је последица савршено спроведене реформе банкарског система још 2001. и наравно веома рестриктивне монетарне политике, коју је спроводила наша влада, због чега смо некада и критиковани, а сада се испоставило да је то заиста имало и позитивне резултате.

Она је напоменула да имамо и одређена ограничења у погледу износа капитала из земље, што је такође било позитивно у условима ове кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво